Savita Halappanavar dog 31 år gammal på grund av komplikationer efter en abort på Irland. Hennes död berörde många. Nu har kvinnor rätt till fri abort på Irland. Foto: Reuters/ Clodagh Kilcoyne

Lag om fri aborträtt antagen i Irland

Uppdaterad
Publicerad

Rätt till fri abort har nu röstats igenom i parlamentet i Irland. Aborträtten är ett av flera tecken på en liberalisering av det irländska samhället.

I våras sa irländarna ja i en folkomröstning till att lätta på landets stränga abortlagar. 2013 lyftes det totala förbudet mot aborter, och nu antog parlamentet en ny lag om att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv. Senare aborter tillåts också om fostret är missbildat och om mammans liv är i fara.

Förr stränga straff

Tidigare riskerade kvinnor 14 års fängelse för illegal abort. Många reste utomlands, främst till Storbritannien, för att göra abort.

Stödet för förändringen kom främst från de unga irländarna och efter uppmärksammade fall där kvinnor drabbats. Den 31-åriga tandläkaren Savita Halappanavar dog av blodförgiftning efter att ha nekats abort, trots missfall.

Samkönade äktenskap

Irland har infört samkönade äktenskap och har en homosexuell premiärminister, Leo Varadkar. Han kallade beslutet ”en historisk stund för kvinnorna.”

Den katolska kyrkans makt över utbildningssystemet har minskat sedan många uppmärksammade skandaler om sexuella övergrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer