Rapporterna från Burma om våldet oroar Abul Kalam. Foto: SVT

Abul följer grymheterna i Burma från Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

Abul Kalam har tät kontakt med rohingyer som är på flykt, både de som är kvar i västra Burma och de som lyckats ta sig över havet till Bangaldesh och befinner sig i överfulla läger. Det han får vittnesmål om är det värsta han någonsin hört.

– Om omvärlden inte reagerar nu kommer vi att försvinna från jordens yta, säger Abul Kalam.

Abul Kalam tillhör folkgruppen rohingya och kom till Sverige som flykting 2002. Rohingya som i generationer bott i Burma har i decennier varit utsatta, men den senaste tidens våld saknar motstycke.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats.

Rohingya i Myanmar

”Min kropp är i Sverige, mitt hjärta är där”

Abul Kalam kom till Sverige efter att under flera år varit på flykt från Burma tillsammans med sin familj. När han blev misshandlad i Iran för att han saknade id-handlingar bestämde han sig för att försöka ta sig till Sverige.

När han fick uppehållstillstånd engagerade han sig i organisationen Swedish Rohingya Association för att kämpa för sin folkgrupps rättigheter.

– Min kropp är i Sverige, men hjärnan och hjärtat är där, säger han.

LÄS MER: FN: Extremt utsatta rohingyabarn

Katastrof

Han vill att Sveriges regering ska göra mer för att sätta press på Burmas regering och få ett stopp på grymheterna.

– Om omvärlden inte reagerar nu kommer vi att försvinna från jordens yta, säger Abul Kalam upprört.

Rapport om rohingyer

Den burmesiska militären hävdar att man genomför insatser mot ”extremterrorister”, de lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Får pengar utomlands

– De som har släktingar eller anhöriga utomlands får pengar därifrån. De som har möjlighet att betala båtägare kan ta sig till Bangladesh. De som inte kan betala väntar fortfarande, säger Abul Kalam.

LÄS MER: Rohingya – en av världens mest förföljda minoriteter

Fakta: Konflikten i Burma

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas uppemot 400.000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet