Foto: SVT

Familjer i skräck efter adoptionsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska familjer har redan fått lämna tillbaka de barn som de adopterat i Kenya. Men fler kan drabbas. Omkring tio familjer lever i ständig oro för att myndigheterna ska ta tillbaka de barn de levt med i flera månader. – Vi tänker oss för varje gång vi går ut, säger Peter till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har de senaste dagarna berättat om två svenska familjer och en dansk familj som är i Kenya för att adoptera barn. De har levt med barnen i sju månader, men i fredags var de tvungna att lämna tillbaka dem. Detta eftersom kenyanska myndigheter hävdar att de spårat upp biologiska släktingar till barnen som ska ha berövats sina barn utan samtycke.

Samtidigt befinner sig omkring tio svenska familjer i adoptionsprocess i Kenya. De lever nu under ständig skräck för att polisen ska knacka på dörren och ta deras barn ifrån dem eller bli konfronterade av människor som följt rapporteringen i kenyansk tv.

Domstolsförhandlingar väntar

SVT har träffat Peter som lever med sin fru och deras adoptivbarn sedan sju månader i Nairobi.

– Det är väldigt olustigt. Vi har fått vänja oss vid att det vi inte trodde var möjligt kan ske, säger Peter som egentligen heter någonting annat.

I morgon inleds förhandlingar i domstol i Nairobi där man ska försöka reda ut vem som har rätt till vårdnaden av barnen. Bland annat ska det göras DNA-test på de eventuella släktingarna som trätt fram. Om rätten finner att barnen hör hemma hos de kenyanska familjerna så kommer de svenska adoptivfamiljerna inte att få tillbaka dem.

”Tänker oss för varje gång vi går ut”

När deras adoptionsprocess är klar och när de kan åka hem vet de inte. Processen tar den tid den tar.

– Vi tänker oss för varje gång vi går ut, till exempel när vi går till lekplatsen. Och självklart längtar vi bara hem nu, säger Peter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.