Massmördaren Anders Behring Breivik vid rättegången i fängelset i Skien. Foto: TT

Ville starta ”ariskt” nätverk från cellen

Uppdaterad
Publicerad

Det ska vara obehagligt att avtjäna ett långvarigt straff. Det säger advokat Marius Emberland om att Brevik stämt norska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna. Han menar att Breivik fortfarande är ”väldigt farlig” och att han försökt starta ett högerextremistiskt nätverk under tiden i fängelset.

Anders Behring Breivik menar att behandlingen av honom, sedan han greps efter terrordåden i Norge 2011, bryter mot Europakonventionen. Men enligt statens företrädare, advokat Marius Emberland, så respekteras Breiviks mänskliga rättigheter även om han avtjänar sitt straff under hårda förhållanden.

– Breivik är kort och gott fortfarande en mycket farlig man, som behöver sitta på högsäkerhetsavdelning, sade Emberland under den första dagen av rättegången som hålls i gymnastiksalen på fängelset i norska Skien.

Breivik stämmer norska staten

Skakade på huvudet

Emberland underströk att den dömde massmördaren inte visat någon ånger för det han gjort utan och fortsätter sin ”mission” från fängelset. Han sade också att risken för att Breivik ska begå nya våldshandlingar i framtiden är stor. Breivik har stark ställning i högerextrema miljöer och flera dömda personer har berättat att de inspirerats av Breivik, menar regeringsadvokaten. Breivik ska också ha velat starta ett extremistiskt nätverk från sin cell, ett ”ariskt brödraskap”.

Han har bland annat fått brev från ryska nynazister och försökt skicka brev till svenska Peter Mangs.

– Det krävdes bara en Breivik för att döda 77 människor, vår uppgift är att förhindra att det blir fler, sade advokat Adele Matheson Mestad, som tillsammans med Marius Emberland företräder staten i rättegången.

Breivik skakade upprepade gånger på huvudet när advokaterna som företräder staten talade, bland annat när Emberland beskrev Breivik som farlig.

Hävdar att han får huvudvärk av isoleringen

Enligt Breiviks advokat så har massmördaren skadats av isoleringen. Men statens företrädare, Marius Emberland, menar att det mesta tyder på att Breivik mår bra.

– Det här är en person som i stort sett är frisk, har gott humör och arbetslust. Det finns en sak som motsäger det; Breivik beskriver det som isoleringshuvudvärk och att han blivit glömsk under en period. Vi ska självklart ta allvarligt på det. Men det är värt att tänka på att det här är enda indikationen på eventuella negativa konsekvenser, sade Emberland.

”Få vill besöka Breivik”

Hur fängelset hanterar besök och brevväxling är två huvudpunkter i Breiviks kritik av hur han behandlas. Advokat Adele Matheson Mestad menar att det inte finns något besöksförbud.

– Tre gånger har han nekats besök, i övrigt är det få som har velat besöka honom.

Breivik har ställt en rad krav och villkor när journalister och forskare velat hälsa på honom, därmed har han gjort flera besök omöjliga, menar Mestad.

Inte heller hindras Breivik från att skicka brev, enligt advokaten. Alla brev som Breivik skriver och tar emot kontrolleras och kan stoppas. Men enligt Mestad är det oklart om artikel 8 i Europakonventionen, så som Breivik hävdar, ger honom rätt att ha kontakt med avlägsna meningsfränder.

Totalt har Breivik skickat och mottagit 4.000 brev under hela perioden han har avtjänat sitt straff. Runt 600 har stoppats, enligt advokat Adele Matheson Mestad.

– Det är tankegods som innehåller en giftig mix av avhumanisering, islamhat och främlingsfientlighet.

Dödshotad av medfångar

Under dagen framkom att flera andra fångar hotat Breivik på fängelset i Skien. En fånge lyckades ta sig från rastgården och ända fram till Breiviks cell, där han började banka på dörren. Breivik har berättat att han gick fram till dörren och att medfången då hotat att döda honom.

– Om det inte hade varit för den här dörren hade jag dödat dig, ska medfången sagt och kallat Breivik för barnamördare.

Breivik log när han hörde advokaten berätta om hoten från medfången. Själv kommer han inte att tala i rätten under tisdagen men tre timmar har avsatts till hans förklaring under onsdagen.

Det här handlar rättegången om

Anders Behring Breivik har, sedan han dömdes för terrordåden i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011, suttit på avdelningar med särskilt hög säkerhetsnivå. Det innebär att han hålls isolerad och inte har kontakt med andra fångar. Enligt Breivik bryter behandlingen av honom mot artikel 3 och 8 i Europakonventionen, lagar som handlar om förbud mot tortyr och rätt till respekt för privatliv. Regeringsadvokaten, som representerar norska staten, säger att förhållandena för Breivik är stränga men att behandlingen av honom inte bryter mot Europakonventionen.

Europakonventionen är Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna och den har samma status som norsk, och svensk, lag. Europakonventionen är till för att skydda de  mänskliga rättigheterna, även för förbrytare som dömts till fängelse.

Breiviks stämning av norska staten är ett civilmål, inte ett brottmål. Det innebär att han som privatperson står mot staten. I ett civilmål är beviskraven inte lika stränga som i ett brottmål.

Rättegången genomförs gymnastiksalen i fängelset i Skien, cirka 13 mil sydväst om Oslo. 40 journalister från olika delar av världen kommer att följa rättegången på plats i fängelset. Delar av rättegången kommer dock hållas för lyckta dörrar, bland annat kommer journalister inte få vara med när rätten ska få följa med och se Breviks celler och rastgård.

Rättegången pågår i fyra dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet