Anders Behring Breivik satt tillsammans med sin försvarare, advokaten Öystein Storrvik. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Advokaten: ”Han är mentalt sårbar”

Uppdaterad
Publicerad

Brotten är irrelevanta och det finns tydliga tecken på att Anders Behring Breivik lider av sin tillvaro i fängelset. Det var budskapet från massmördarens advokat Öystein Storrvik under slutpläderingarna i rättegången. Statens advokat avfärdade anklagelserna och anklagade Breivik för att utnyttjat rättegången för att sprida högerextrem propaganda.

Breivik har stämt den norska staten för sin tillvaro i fängelset. Massmördaren menar att den isolerade tillvaro han har i högsäkerhetsfängelset i Skien, 20 mil söder om Oslo är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Han tillbringar nästan all vaken tid ensam och kontakten med omvärlden är ytterst begränsad.

– Han lever i ett fängelse i fängelse, säger advokaten Öystein Storrvik. 

Inte heller under rättegången får Breivik lämna fänglset. Av säkerhetsskäl hålls domstolsförhandlingarna i fängelsets gymnastiksal. 

Strax efter klockan nio på fredagsmorgonen inleddes den sista rättegångsdagen, med ett långt anförande av Breiviks försvarare Öystein Storrvik.

Han lade inledningsvis stor vikt vid allvaret i Breiviks brott och menade att då han kommer att tillbringa resten av sitt liv i fängelse är det viktigt att fängelseledningen lättar på de omfattande restriktioner Breivik har.   

Men trots brottens omfattningar, bombdådet mot regeringskvarteren i Oslo och skjutningarna på Utöya, som sammanlagt kostade 77 människor livet, menade Storrvik att brotten saknar betydelse när de ställs mot hur Breivik behandlas i fängelset. 

Liten kontakt

Storrvik menade också att hans klient måste få träffa andra människor och att Breiviks mentala hälsa har tagit skada av isoleringen och att hans behov av mänsklig kontakt är stor.

Breivik har nekats besök och han får heller inte tillgång till internet. Storvik menade att Breviks isolering innebär att Norge inte uppfyller konventionen om de mänskliga rättigheterna. 

– Breivik har varit ensam i sin cell 22 timmar om dygnet i princip sedan han dömdes. Det finns en del aktiviteter, men det är ett faktum att han inte haft kontakt med andra människor, säger Storrvik.  

– Man behöver prata med andra människor. Annars kokar hjärnan över.  

”Tydliga tecken”

Storrvik hänvisade också till en rapport som den norska Sivilombudsmannen gjorde i fjol och som slog fast att isoleringen på fängelset kan innebära en risk för att Breivik utsätts för omänsklig behandling.  

Rättegången inleddes i tisdags och Breivik gjorde Hitlerhälsning när han klev in i den tillfälliga rättssalen. Under sitt framförande berättade Breivik att han numera är partisekreterare för ett nazistiskt parti. Detta är enligt Storrvik tydliga tecken på att Breviks mentala hälsa har påverkats av tiden i fängelse. 

– Han kommer in i rättssalen och gör Hitlerhälsning och framställer sig som nazistledare och pratar om saker som för vanliga människor framstår som helt absurda. Han är helt klart mentalt sårbar.

Efter att rätten tagit uppehåll för lunch höll statens representanter sina pläderingar. Enligt NRK ville Breivik själv ta till orda och han hade med sig en handskriven lapp in i rättssalen. Domstolen gav dock besked att man inte ansåg att målsäganden hade anledning att tala. 

”Ingen bruten man”

Advokaten Adele Matheson Mestad, som representerar staten avvisade Breiviks påstående att han hans mänkliga rättigheter kränkts.  

– Statens syn kan summeras på följande sätt. Målsäganden är inte utsatt för, eller har varit utsatt för en omänsklig behandling. Hans rätt att kontakta andra och hans privatliv har inte kränkts, sade Matheson Mestad.  

Mestad påpekade också att Breivik använt rättegången för att föra fram sin högerextrema ideologi, i samband med sitt framförande i onsdags sade Breivik att han tagit avstånd från våld, men att han fortfarande stödjer den nationalsocialistiska ideologin. Brevik sade sig också vara partisekreterare för partiet ”den nordiska staten”  

– Det avslöjar att Breivik är ute efter något helt annat än det han ger uttryck för i sin stämningsansökan. Det är ingen bruten man, plågad av isolering, vi möter här utan samma ideologiskt styrda narcissist som vi har sett tidigare, sade Mestad.  

Breivik skakade på huvudet under Mestads framförande. 

Den 37–årige massmördaren dömdes till 21 års fängelse. Domen väntas tillkännages inom de närmaste veckorna.

Breivik hävdar att hans behandling i fängelset är ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som förbjuder ”omänsklig eller förnedrande behandling”. Han har därför stämt den norska staten.

Rättegången, som inleddes i tisdags, hålls av säkerhetsskäl i en gymnastiksal på fängelset då man inte vill flytta på Breivik.

Under onsdagen fick Breivik själv tala i tre timmar. På torsdag kallas en rad olika vittnen, bland annat två fängelseläkare liksom en avdelningschef vid fängelset.

Under fredagen är det sedan dags för slutpläderingar av Breiviks advokat Øystein Storrvik samt Marius Emberland, jurist hos Regjeringsadvokaten (den norska justitiekanslern).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet