Afd-politiker attackerad i Mannheim – andra dådet på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

En politiker från det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (Afd) har attackerats med kniv i tyska staden Mannheim, rapporterar tyska Bild. Attacken ska ha skett sent under tisdagskvällen.

Enligt Bild ska politikern ha klarat sig undan värre skador och en person ska ha gripits för attacken.

Knappt en vecka tidigare den 31 maj dödades en polis när en knivbeväpnad man gick till attack under ett politiskt evenemang i Mannheim. Flera personer skadades, däribland den tyske islamkritikern Michael Stürzenberger. Gärningsmannen sköts och greps på platsen och attacken misstänks ha ett jihadistiskt motiv.

Flera attacker mot politiker

I Tyskland har flera politiker utstått våld den senaste tiden. Gårdagens attack och attacken den 31 maj är bara två i raden av flera.

Den 3 maj skadades en EU-kandidat för tyska socialdemokraterna (SPD) på öppen gata när han satte upp valaffischer i Dresden. Skadorna blev så pass allvarliga att han behövde opereras. Fyra tonåringar är under utredning för attacken och minst en har kopplats till extremhögern.

Samma dag attackerades även valarbetare för partiet De gröna i Dresden. Och bara några dagar senare attackerades ytterligare en politiker från partiet De gröna i Dresden.

Den 8 maj attackerades även Berlins före detta borgmästare när hon besökte ett bibliotek i Berlin. En man ska ha då slagit henne i bakhuvudet med en påse med hårt innehåll. I det fallet greps en man i 70-årsåldern som tidigare utretts för misstankar om hatbrott och frågor som rör ”landets säkerhet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.