Afghanistans president Ashraf Ghani Ahmadzai vädjar till Talibanerna om att lägga ned vapnen under högtiden ”Eid al-adha”. Foto: Rahmat Gul/TT

Afghanistans president ber talibanerna om eldupphör

Uppdaterad
Publicerad
Afghanistans president har bett stridande talibaner i landet om ett eldupphör, enligt nyhetsbyrån Reuters. Detta i samband med den muslimska högtiden Eid al-adha som inleds kommande dagar. Nu väntar man på ett svar från talibanerna.

Ashraf Ghani Ahmadzai, Afghanistans president, skickade på söndagen ut en vädjan till den talibanska extremiströrelsen om ett gemensamt vapenstillestånd.

– Vapenvilan kommer att starta i morgon och kommer att fortsätta så länge talibanerna respekterar den, säger Ghani under en tv-sänd ceremoni i Kabul och uppmanar talibanledarna att välkomna afghanernas önskan om en långvarlig fred.

Högtiden Eid al-adha

Anledningen är för den muslimska högtiden Eid al-adha som startar närmaste dagarna. Man föreslår att vapenstilleståndet ska gälla i minst tre månader framöver.

– Jag hoppas att talibanerna också inleder eldupphör, säger presidenten.

Eid al-Adha startar officiellt på tisdag och avslutar muslimernas vallfärd till Mecka i Saudiarabien. Muslimer firar den till minne av historien om Abrahams villighet att offra sin son på order av Gud och under högtiden offras ett djur. En del av det slaktade djuret skänks till fattiga.

Talibanerna släpper fångar

Senare under söndagen gick talibanerna ut och meddelade att de kommer att släppa ”hundratals fångar” med anledning av Eid al-adha.

Källor inom talibanrörelsen svarar att flera ledare accepterar en provisorisk vapenvila på fyra dagar, men att högste ledaren Haibatullah Akhundzada först måste ge godkännande.

Augusti har präglats av intensiva strider i den strategiskt viktiga staden Ghazni i östra Afghanistan. Minst 150 soldater och 95 civila har mist sina liv i en fem dagar lång belägring av staden. Talibanerna kunde tryckas tillbaka med hjälp av amerikanska styrkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer