I dag lördag går Afghanistan till val efter månader av våld Foto: TT

Blodigt val i Afghanistan – 130 döda eller skadade

Uppdaterad
Publicerad

Flera explosioner har inträffat vid vallokaler runt om i Afghanistan och minst 130 människor ska ha mist livet eller skadats, under dagen. I dag lördag går Afghanistan till val efter månader av våld då hundratals dödats eller skadats i valrelaterade våldsamheter. Talibanrörelsen har svurit att sabotera processen.

Det blev som befarat en blodig valdag i Afghanistan. Minst 130 människor miste på lördagen livet eller skadades i oroligheter runtom i landet, enligt nyhetsbyrån AFP. De flesta av dem är skadade, varav minst 78 i huvudstaden Kabul.

Flera explosioner inträffade under dagen och bidrog sammantaget till att skaka den redan bräckliga politiska process som det länge uppskjutna valet utgör.

Den senaste explosionen inträffade i Kabul efter vallokalernas egentliga stängningstid, klockan 16, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt uppgift från lokala myndigheter så har minst 15 människor varav fem poliser mist livet i vad som beskrivs som ett självmordsdåd. Men många fler ska ha skadats, och dödstalet befaras kunna stiga under kvällen.

Försenat val

Röstandet har på många ställen varit kaotiskt, enligt medierapportering och vittnen på plats. I vissa provinser har valet förlängts till söndag på grund av tekniska problem.

I själva verket är dock förseningarna betydligt större än så. Från början vad det sagt att valet skulle hållas senast i juni 2015. Men ett politiskt dödläge och det alltmer upptrappade våldet har lett till upprepade förseningar.

Omkring 54 000 soldater har bevakat vallokalerna under dagen.

Uppskjutet i Kandahar

Efter att Kandahars polischef Abdul Raziq dödades i en attack ansåg valkommissionen att valet inte kunde hållas som planerat i provinsen. Det flyttas fram en vecka, meddelar en talesperson för kommissionen.

Raziqs död har chockat det krigströtta landet och väckt oro för att attacken i än högre grad kan komma att avskräcka väljare från att ge sig ut till valurnorna. Talibanerna har svurit att sabotera processen även den här gången.

Anders Högrell, svensk överste i Afghanistan, säger att säkerheten i landet är sämre än på länge.

– Jag märker det framförallt i mängden skadade och döda poliser som vi får rapporter om, säger han till SVT Nyheter.

Hundratusentals på flykt

Men det är inte bara talibanerna som hotar valprocessen. En långvarig torka har slagit mot stora områden i norra och västra delarna av landet.

Sammantaget beräknas 2,2 miljoner människor har drabbats. Och över 263 000 människor befinner sig på flykt undan torkan i fyra provinser, enligt FN:s samordningsorgan Unocha.

Anders Högrell säger att förhoppningarna är att fler unga ska bli invalda i parlamentet och att det i sin tur ska förändra den nedåtgående spiralen.

– Chansen är ganska liten. Valet är kanske inte av jättestort intresse för gemene man, men vi hoppas ändå att det ska komma in ett antal unga människor i parlamentet med nya idéer och kanske fortsätta med en fredsprocess mellan regeringen och det väpnade motståndet.

Förtydligande: I en tidigare version av denna artikel fanns uppgiften att lokala myndigheter uppgett att 130 personer dödats under dagens våld. Detta förtydligades senare till 130 döda och skadade.

Fakta: Valet i Afghanistan

Valet hålls lördag 20 oktober.

  • Nio miljoner röstberättigade
  • Runt 2 500 kandidater
  • 249 platser i parlamentets underhus
  • 417 kvinnor kandiderar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.