Foto: TT

Sverige och Afghanistan ska samarbeta i flyktingfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Afghanistan måste jobba för att minska strömmen av afghanska flyktingar till Sverige, enligt afghanske presidenten Ashraf Ghani och statsminister Löfven. – Vi är överens om att det är ett gemensamt problem, säger Ashraf Ghani.

Sverige skärper asylpolitiken för att färre ska söka sig hit. Men situationen i Afghanistan måste ändras radikalt om färre ska söka sig där ifrån, uppger presidenten och statsministern på en gemensam pressträff på fredagen.

– Fler måste se en framtid i Afghanistan, säger Stefan Löfven.

– Vårt folk måste känna att de har ett hemland, ett säkert hemland, säger Ashraf Ghani.

Hittills i år har över 36 000 afghaner sökt asyl i Sverige varav cirka 21 000 ensamkommande barn.

Få av de ensamkommande barnen nekas asyl, men bland övriga afghanska asylsökande blir det nästan lika många avslag som bifall. För den grupp av afghaner utan rätt att vistas här ser Migrationsverket och regeringen ett behov av ett avtal som underlättar för flyktingarna att ta sig tillbaka till hemlandet.

Flyende hopp

Afghanistan är ett land präglat av sinande framtidshopp. Makthavarna ser med oro på det stora utflödet av yngre, mer resursstarka medborgare – så kallad ”brain drain”. En färsk rapport från biståndsorganisationen Asia Foundation om tillståndet i Afghanistan visar att 40 procent över 9.500 intervjuade afghaner skulle lämna landet om de hade möjlighet, skriver Dagens Nyheter.

– Trots ett konstant pågående, lågintensivt krig har det funnits en väldigt stark framtidstro i Afghanistan. Men under det senaste året har den vänt till pessimism, sade Klas Bjurström på Svenska Afghanistankommittén till TT tidigare i veckan.

Förutom problemet med talibanerna finns enligt FN extremiströrelsen Islamiska staten (IS) i 25 av landets 34 provinser. Där är alltså säkerhetsläget allvarligt och av det skälet menar Svenska Afghanistankommittén att ett återvändandeavtal kan bli svårt att genomföra i praktiken; risken finns att återvändarna inte kan åka hem utan blir internflyktingar i vissa delar av landet, särskilt i städerna.

Svensk hjälp

Migrationsminister Morgan Johansson (S) ser det afghanska besöket som ett steg på vägen till ett återvändandeavtal.

– Jag hoppas att vi ska kunna nå en bit på vägen. . . Det är ju viktigt att ha Afghanistans president på plats i Sverige för att man ska kunna lägga ytterligare tryck i frågan om ett sådant återvändandeavtal, sade han inför fredagens EU-möte i Bryssel.

Afghanistan är numera Sveriges största biståndsland. Det svenska biståndet fokuserar på kvinnors rättigheter och barns rätt till utbildning, speciellt för flickor. President Ghani och biståndsminister Isabella Lövin (MP) möts under dagen för samtal om ett samarbetsavtal rörande bistånd.

Bakgrund: Afghanistan

  • Afghanistan har runt 32 miljoner invånare och befolkningen består av många olika etniska grupper. Den största är pashtunerna, men där bor även tadzjiker, uzbeker, hazarer och turkmener. Landet är enligt författningen en islamisk republik.
  • Afghanerna har sedan 1970-talet aldrig fått uppleva någon varaktig fred. Efter terrordåden den 11 september 2001 gick en USA-ledd styrka in för att driva bort talibanerna, som då styrde landet, och ansågs ha gett terrornätverket al-Qaida en fristad.
  • Sedan dess har en utländsk styrka på som mest 130 000 man funnits i landet. Vid årsskiftet minskades den till 13 000 och Afghanistan återtog ansvaret för säkerheten i landet.
  • Talibanrörelsen är djupt splittrad efter beskedet om att ledaren mulla Omar varit död sedan 2013, vilket den bekräftade i slutet av juli. Trots det lyckades talibaner inta staden Kunduz i norra Afghanistan under ett par dagar i slutet av september.
  • Under förra året dödades 3 699 civila i strider i Afghanistan, det högsta antalet sedan FN började föra statistik 2009. En ökning som enligt Svenska Afghanistankommittén har fortsatt under 2015.
  • Afghanistan blev nyligen Sveriges största biståndsland, med en årsbudget på 900 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.