Afghanska journalister misshandlades i talibanarrest

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna anklagas för att ha misshandlat två afghanska journalister. På sociala medier delas bilder på deras blåslagna ansikten och kroppar.

– Jag blir rädd och orolig för kollegor som befinner sig i landet, säger Erik Halkaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Den ena har stora, röda märken över ryggslutet och benen, den andra har liknande märken på axeln och armen. På onsdagen delade Zaki Daryabi, grundare och chefredaktör för tidningen Etilaat Roz, bilder på två manliga journalister som enligt honom misshandlades av talibanerna efter att ha bevakat afghanska kvinnors protester mot det nya styret.

Daryabi beskriver misshandeln som ett isande budskap till medierna i Afghanistan, där annars en oberoende press har blomstrat under de senaste 20 åren, mycket tack vare ekonomiskt stöd från väst.  

– Fem av våra kolleger hölls i förvar i över fyra timmar, och under dessa fyra timmar misshandlades och torterades två av dem brutalt, säger han till nyhetsbyrån Reuters på torsdagen, dagen efter händelsen.

Bilderna har verifierats av nyhetsbyrån, och i de bägge männens ansikten syns blåmärken och sår.

– När jag såg bilderna på att de blivit torterade kände jag avsmak och ilska. Jag blev också rädd och orolig för kollegor som befinner sig i landet, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Trakasserier, hot och våld

På en fråga om de misshandlade journalisterna svarade en minister som presenterades i den nya talibanregeringen i tisdags att varje attack mot journalister ska utredas. Ministern ville inte låta sig namnges, skriver Reuters.

Sedan rörelsen intog huvudstad Kabul den 15 augusti har talibanerna lovat att de ska skydda journalister och respektera pressfriheten. Halkjaer menar att verkligheten är något helt annat, och hänvisar till att afghanska journalister har utsatts för trakasserier, hot och våld.

– Vi litade inte på talibanerna, men hoppades ändå att löftet skulle efterlevas. Det har det inte gjort, säger Halkjaer och fortsätter:

– Förutom de gripna journalisterna har vi också sett hur journalister stoppats från att bevaka demonstrationer och fått utrustning söderslagen. Framför allt kan många kvinnliga journalister inte jobba överhuvudtaget.

Protester på flera håll

Samtidigt har protester synts på flera håll i landet.

Två människor dödades och åtta skadades under en demonstration mot talibanerna i staden Herat i nordvästra Afghanistan under tisdagen. En läkare som jobbar på ett sjukhus i staden säger till AFP att ”alla var skjutna”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.