Fototillfälle i samband med att männen gick ut på Kabuls gator. Foto: TT

Afghanska män tar på sig burka för kvinnors rättigheter

Publicerad

En grupp män i Afghanistan marscherade i torsdags på Kabuls gator i burka för att protestera mot förtrycket av kvinnor – och för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Männen var klädda i heltäckande, ljusblå burkor, där ögonen endast skymtar fram bakom ett tunt nät, och det här gjordes för att uppmärksamma kvinnors rättigheter – eller kanske snarare bristen på dem i Afghanistan.

– Våra myndigheter kommer att fira Internationella kvinnodagen på stora hotell, men vi ville ta det till gatorna, säger aktivisten Basir, 29, enligt Reuters.

– Ett av de bästa sätten att förstå hur kvinnor känner sig är att gå runt iklädd en burka.

”Ett fängelse”

Flera av männen, som uppges höra till en grupp som kallar sig Afghan Peace Volunteers, uppgav att burkan kändes ”som ett fängelse”, rapporterar Reuters.

Under marschen ska männen ha burit skyltar med orden ”Jämlikhet” och ”Säg inte åt kvinnor vad de ska ha på sig, täck dina ögon i stället”.

Trots att landet gjort vissa framsteg vad gäller just kvinnors rättigheter, är landet fortfarande djupt konservativt.

Enligt en rapport från Human Rights Watch är kvinnors rättigheter i Afghanistan ständigt hotade. Dock noterar man i sin årsrapport att kvinnosaksaktivister genom hårt arbete lyckades få in kvinnors rättigheter på agendan i senaste valprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.