Foto: GRAFIK: Mikael Cronqvist

Afrika allt fientligare mot homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

– Den ökande fientligheten mot homosexuella i Afrika beror på kyrkans stora inflytande över människor, menar den kenyanska författaren Binyavanga Waynaina.

Uganda är ett land i raden i Afrika som inför hårdare lagar mot homosexuella. I Nigera infördes nyligen en liknande lag och 37 länder i Afrika har lagstiftning mot homosexualitet.

Den kenyanska författaren och debattören Binyavanga Waynaina kom ut som homosexuell i sitt hemland Kenya för en månad sedan. Han gör det för att sätta fokus på det allt hårdare trycket mot homosexuella.

Antihomolag i Uganda

– Den galne homofoben Musevenis lag och lagen i Nigeria fick mig att ramla av stolen helt, säger Binyavanga Wainaina när SVT träffar honom i Kenyas huvudstad Nairobi.

Enligt Wainaina beror den ökande fientligheten mot homosexuella i Afrika på kyrkans inflytande över människor.

– Afrika är fullt av kyrkor. Och kyrkorna är fulla av människor! Och den som har varit på en gudstjänst vet hur det hetsas mot homosexuella, säger Binyavanga Wainaina.

Bygger på rädsla

När yttrandefrihet och demokratiseringsprocesser kommer igång känner sig de konservativa och extremistiska grupperna allt mer hotade, menar Wainaina.

– Terrorism, fundamentalism och antigaylagar kommer ur samma rädsla. Att världen är på väg att springa ifrån dem, säger Binyavanga Wainaina.

Enligt den nya lgen som undertecknades i dag är det nu också brottsligt att inte rapportera homosexuella. Det har varit olagligt med homosexualitet ända sedan landet landet styrdes av den dåvarande kolonialmakten Storbritannien.

Men nu efter åratal av debatt införs en lag som straffar homosexualitet hårt. En ”förstagångsförbrytare” riskerar 14 år i fängelse, medan upprepade brott mot den nya lagen kan ge livstids fängelse.

Även lesbiska omfattas nu av lagstiftningen för första gången i Uganda. Den nya lagen beskrivs som populär i Uganda, men är också mycket kontroversiell, framförallt i väst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Antihomolag i Uganda

Mer i ämnet