Afrika – en kontinent men 53 länder

Uppdaterad
Publicerad

Afrika går mot en utveckling liknande den som Asien har genomgått. Flera länder går det riktigt bra för medan andra länder fortfarande har det svårt och kämpar för att komma ikapp.

-Man måste bedöma varje land för sig och inte som en hel kontinent, säger Hans Rosling som är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.

Han betonar att Afrika är en massa saker samtidigt. Det kan ju faktiskt gå väldigt olika på en kontinent och tar som exempel två länder som Demokratiska republiken Kongo (DRK) och Etiopien.

-I DRK står det ju still och läget är närmast katastrofalt med hög barnadödlighet och stagnerad ekonomi medan Etiopien har ekonomisk tillväxt och fallande barnadödlighet.

Hans Rosling kanske är mest känd för sina pedagogiska föreläsningar om global hälsa. Han föreläser över hela världen och har blivit något av en kändis på YouTube.

Vilken är den största missuppfattningen om Afrika som du brukar stöta på?

-Det är att Afrika beskrivs på ett sätt. Aids, krig och korruption och så börjar man gräla om det ska vara bistånd eller inte. Men jag brukar fråga, vilket land talar ni om. Variationen av hivförekomst i Afrika, söder om Sahara, är lika stor som i världen.

Afrikas resurser efterfrågas

Kina är ett av de länder som investerar mest i Afrika. Enligt Rosling har Afrika resurser som efterfrågas i världen. Det finns jordbruksmark, malm och skogstillgångar.

Unga afrikanska entreprenörer upptäcker att det är mycket lättare att få visum till Kina än till USA eller något europeiskt land. Även Brasilien och Indien knyter viktiga affärskontakter med afrikanska länder.

-Man känner en mycket större samhörighet med Kina och kineserna kommer sedan över till Afrika och man jobbar tillsammans, säger Rosling.

Samtidigt finns det också i Afrika en växande medelklass. Omkring 100 miljoner afrikaner lever samma medelklassliv som många av invånarna i Europa och de driver utvecklingen framåt.

-En intern marknad ger industrier som ger arbetstillfällen. Det i sin tur ger inkomster och överskott som i sin tur ger investeringar.

Fattigdomen måste utrotas

Vilka utmaningar står kontinenten Afrika inför?

-Samma som världen står inför men ännu mer dramatiskt. Man måste utrota fattigdom och få ner barnadödligheten. Alla barn måste få en möjlighet att gå i skolan under stabila förhållanden. Och

Mobilanvändandet är utbrett i Afrika men fortfarande brottas man med stora avstånd. Vägnätet behöver byggas ut och elektricitet är avgörande. Det går enligt Rosling inte att läsa en kvällskurs på universitet om det inte finns belysning. Sedan behöver flera länder en stabil regering som är rättvis.

-Det som är bra är att det finns en hel del kloka ledare i Afrika som förmår en hel del men det är utmanade att vara afrikanskt president. Förväntningarna är stora, avslutar Hans Rosling.

Johan Lundin

johan.lundin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.