Afrika – en kontinent i medvind

Uppdaterad
Publicerad

Utan biståndspengar stannar Afrikanska Unionen, skriver vår utsända Erika Bjerström.

17 000 personer väntas delta i festligheterna när Afrikanska Unionen i helgen fyller 50 år. USA:s utrikesminister John Kerry hör till dom som kommer flygandes, den kinesiske premiärministern dyker kanske också upp. 15 år av obruten tillväxt gör att omvärlden visar den afrikanska kontinenten allt större intresse. Firandet kulminerar på lördagskvällen med en enorm musik- och dansfest med många av Afrikas främsta artister på plats.

Skatt på flygresor i Afrika

Men på söndag morgon väntar allvaret, då inleder 53 afrikanska stats- och regeringschefer toppmötet med att bl.a. diskutera hur Afrikanska Unionen ska bli ekonomiskt oberoende. AU är en kopia av EU med eget parlament, kommissionärer och ett ministerråd. Men man har inte EU:s kassakista. Budgeten finansieras till mer än hälften av biståndspengar, det rimmar illa med den nyvunna pan-afrikanska stoltheten.

Ett av finansieringsförslagen är att införa en afrikansk flygskatt på två procent och låta intäkterna gå till AU:s verksamhet. En sådan skatt skulle också vara i linje med AU:s klimatpolitik. Till skillnad från Europa är de stora flygbolagen som Ethiopian Air, Kenya Air och Southafrican fortfarande statligt ägda och bolagens omsättning växer snabbt.

”Demokrati är ett måste”

AU:s största framsteg ligger på det säkerhetspolitiska området. De trupper man skickat till bland annat Somalia spelade en avgörande roll till att fördriva terroristnätverket  Al- Shabab från huvudstaden Mogadishu. En snabb medlingsinsats i Mali bidrog också till att läget där stabliserades relativt snabbt.

– Vi lär av varandra och vi vet vilka misstag som begåtts, demokrati är ett måste för att skapa tillväxt , säger Sierra Leones utrikesminister Samura Kamara till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.