Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Afrikas beroende av Kina kan skapa djup kris

Uppdaterad
Publicerad

Afrika kommer att drabbas hårt av corona. Förutom själva smittan riskerar flera länder i Afrika djupa ekonomiska kriser.

Och beroendet av Kina kan göra Afrika ännu mer sårbart.

Kina är Afrikas enskilt största långivare, och Afrikas största handelspartner. Länder som Angola, Guinea och Demokratiska republiken Kongo exporterar råvaror som olja och mineraler till Kina, och Kina har stora investeringar i Afrika. Av Afrikas sammanlagda statsskuld beräknas 20 procent vara till kinesiska långivare. Runt 150 miljarder dollar enligt Världsbanken. Coronakrisen kommer att göra återbetalningarna smärtsamma.

I genomsnitt kommer afrikanska länders ekonomier att krympa med 1,6 procent under 2020 enligt Internationella valutafonden. Det är en historiskt låg siffra.

Coronapandemin

– Det kan vara råvaror som olja, naturgas eller järnmalm, snittblommor från Etiopien eller Kenya, eller biff från Namibia – efterfrågan på de varor som produceras i Afrika minskar, säger Peter Stein, nationalekonom och Afrikakännare.

Stopp för turismen

Coronakrisen har också satt stopp för turismen. Och minskat direktinvesteringarna, och en annan, ännu större inkomstkälla för Afrikas ekonomier: remitteringar. Många afrikaner i Europa, Nordamerika eller Mellanöstern arbetar i branscher som har påverkats negativt av coronapandemin och kan inte skicka hem lika mycket pengar.

Peter Stein förutsäger att coronakrisen kommer att skapa spänningar mellan Afrika och Kina. I en ekonomisk nedgång kommer Kina att förlita sig mer på sin inhemska marknad, och minska importen av till exempel råvaror från Afrika.

– Många afrikanska länder som är starkt beroende av Kina kommer att se över detta och undra om det är så klokt, säger Peter Stein.

Uppmanar Kina

Afrikanska ledare, till exempel från Ghanas och Nigerias regeringar, har redan gått ut offentligt och uppmanat Kina att efterskänka delar av ländernas skulder. Det finns flera tidigare exempel där Kina har förhandlat med enskilda länder om mindre lättnader. Men det är osannolikt att Kina ensamt gör breda eftergifter.

– Mycket av de motsättningar som man tidigare har hanterat bakom lyckta dörra kommer nu att komma upp till ytan, därför att den win-win-situation som har funnits tidigare när Kina har haft snabb tillväxt och investerat mycket i Afrika kommer att vara fundamentalt annorlunda efter coronapandemin, säger Peter Stein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet