93-årige Robert Mugawe Foto: TT

Analys: ”Afrikas sista regerande frihetskämpe från kolonialväldet har sedan länge spelat ut sin roll”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En av Afrikas sista bisarra diktatoriska ledare ser ut att ge upp sin makt. Det finns flera hoppfulla lärdomar när omvärlden nu försöker förstå spelet bakom kulisserna i Zimbabwe. Militären är rädd för Afrikanska Unionens fördömande. Det är bra.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Varför har Zimbabwes armégeneral Constantino Chiwenga inte avsatt president Mugabe? Det vore det enklaste och skulle följa det mönster som tidigare synts vid så många militärkupper i Afrika.

Svaret är att det som nu sker i Zimbabwe inte får vara en militärkupp. Då utesluter Afrikanska Unionen Zimbabwe ur AU, eller snarare suspenderar på obestämd tid. Att hamna utanför AU är ett alltför högt politiskt pris. Det skulle innebära att utländska långivare skulle vända Zimbabwe ryggen i en tid då landets ekonomi är i fritt fall och kassakistorna står tomma.

Zimbabwe kan bara återuppbyggas med stöd av AU och andra internationella organ som Världsbanken och Afrikanska Utvecklingsbanken. Därför måste militären få det att se ut som att maktövertagandet tidigare i veckan följer landets grundlag.

Vill hålla läget normalt

Afrikanska Unionen, med säte i Etiopiens huvudstad Addis, är Afrikas motsvarighet till EU. Alla afrikanska länder är medlemmar och AU har på senare år stärkt sitt inflytande, framförallt när det gäller att säkra fred och säkerhet på kontinenten.

AU-kommissionens ordförande Moussa Faki Mahamat som just nu är på besök i Washington DC sa vid en presskonferens att ”militären har försäkrat oss att det inte är någon militärskupp. AU är emot alla former av grundlagsvidriga förändringar av regeringsmakten”.

Det är därför militären har satt den 93-årige Robert Mugabe i husarrest, medan de försäkrar att han fortfarande är president. Att han på fredagen tilläts närvara vid en offentlig ceremoni är ett medvetet drag av militären att förstärka intrycket av normalitet.

Nästa steg är att den åldrige Mugabe  frivilligt måste överlämna sin makt åt vicepresidenten Emmerson Mnangagwa som han avsatte förra veckan. Enbart så kan ett lagligt maktskifte ske, enligt Zimbabwes grundlag.

Demokratiskt val måste utlysas

Som ledare för en övergångsregering måste Mnangagwa utlysa demokratiska val. Ordinarie val skulle ha skett i augusti men borde ske så snart som möjligt för att stabilisera läget i landet.

Dessutom finns den regionala organisation SADC på plats i Harare, liksom två delegationer från Sydafrika där prästen Fidelis Mukoroni spelar en nyckelroll i att övertala den gamle Mugabe att ge upp makten. För att det ska måste Mugabe ge upp sin ambition att låta sin 52-åriga hustru Grace Mugabe ta över makten.

Grace Mugabe har fått landets etablerade politiker emot sig sedan hon för två år började visa sina politiska ambitioner och behandlat andra politiker med öppet förakt. Inte ens regeringspartiet ZANU-PFs ungdomsförbund, som fram till nu varit hennes stödtrupp, säger sig ha några invändningar mot att före detta vice presidenten Emmerson Mnangagwa tar över makten.

Ryktas att Mnangagwa blir president

”Det här är en koalition som tar över hellre än en kupp” säger Mnangagwa själv, som till lokala medier förklarat att Mugabe börjat bli senil och att landet på senare tid styrts av Grace Mugabe och ett litet kotteri kring henne.

Han har twittrat ut att han nu är landets tillfällige ledare. Det spekuleras nu i att han blir president och att oppositionsledaren Morgan Tsvangirai kommer att få posten som statsminister.

Tsvangirai var tidigare statsminister från 2008 under den period då Mugabe gav efter för omvärldens krav och tillät opposition ställa upp i val och få ministerposter i regeringen. Men det slutade med att många ur oppositionen dödades och Mugabe återtog makten 2013.

”De vises gäng” kan dyka upp

Sedan 2000-talet har antalet militärkupper och väpnade konflikter minskat på den afrikanska kontinenten söder om Sahara. I en tid då flera länder utvecklas ekonomiskt och når medelinkomststatus har AU och flera afrikanska ledare sett att priset för kupper och inbördeskrig är alltför högt och skapar osäkerhet hos utländska investerare.

Vid flera tillfällen när länder har sett ut att implodera i kupper och olagliga maktanspråk skickar AU ut en delegation med pensionerade afrikanska regeringschefer som medlar bakom kulisserna, ”de vises gäng”.

Det räddade situationen i Senegal när landets åldrige president Wade försökte bita sig fast vid makten. Senegal räknas nu till en av Afrikas mer stabila demokratier.

”De vises gäng” bidrog också till fredsavtalet i Elfenbenskusten. Deras arbete sker diskret eftersom ett framgångsrikt fredsavtal handlar om att så många som möjligt av de stridande parterna kan utropa avtalet som deras ”egen” seger.

Fredligt maktövertagande möjligt

Dramat i Zimbabwe är långt ifrån över men förutsättningarna för ett fredligt maktövertagande, utan blodspillan, ser i alla fall ut att vara en möjlig väg.

Visserligen bär både AU och Sydafrika en stor del av skulden till att Mugabes nästan 40 år långa välde kunnat fortsätta, ett välde där han ruinerat ett av Afrikas rikaste länder.

Ett fredligt maktövertagande i Zimbabwe kan bli en värdemätare på den politiska mognad som den afrikanska kontinenten uppnått. Och där man med gemensamma krafter och på respektfullt vis försöker bli av med Robert Mugabe, Afrikas sista regerande frihetskämpe från kolonialväldet som för länge sedan spelat ut sin roll.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.