Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

AI-teknik kan ge ett övertag i kriget

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska it-företaget Palantir hjälper Ukraina att få ett digitalt övertag på slagfältet. Men bolagets vd Alex Karp säger till SVT att de även har nordiska myndigheter på kundlistan.

– Den här produkten har stoppat många större terrorattacker.

I kriget har Ukraina ett teknologiskt övertag över Ryssland. I grunden är Ukraina framstående inom it, med många välutbildade programmerare och techentreprenörer. Men vissa datasystem har varit mer avgörande för att nå framgång på slagfältet. Det amerikanska företaget Palantir har pekats ut som särskilt viktigt i sammanhanget. 

Palantir är kända för att leverera produkter till den amerikanska militären, säkerhetstjänster och polisiära myndigheter. Kritiker varnar för att deras system för databehandling, inte sällan med artificiell intelligens, kan användas på sätt som är integritetskränkande. 

När tidningen Washington Post avslöjade att amerikanska myndigheter utnyttjade det för efterforskningar av illegala immigranter, protesterade en del av företagets anställda.

”Produkt för polismyndigheter i hela världen”

Palantirs medgrundare och vd, Alex Karp, har nyligen varit självkritisk och i en intervju med sajten Axios konstaterat att deras produkter ibland används för att döda människor.

Så klart är det konsekvensen i krig. Men även i lägen när det handlar om att jaga terrorister menar Alex Karp att de har varit till nytta för polismyndigheter världen över. I en exklusiv intervju med SVT under World Economic Forum i Davos antyder han att så även skulle vara fallet i Sverige.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.