Foto: TT

Air Asia-plan steg snabbt före kraschen

Uppdaterad
Publicerad

Air Asia-planet som störtade i Javasjön steg under de sista minuterna innan kraschen med en hastighet ”utöver det normala”.

Indonesiens transportminister Ignasius Jonan berättade under en utfrågning att planet steg 1.828 meter per minut. Det är en för hög stighastighet som leder till för låg flygfart och därmed en så kallad stall eller överstegring.

– Planet steg under de sista minuterna snabbare än normalt. Sen fick det motorstopp. Inget passagerar- eller stridsplan skulle försöka stiga så snabbt, ska ministern ha sagt enligt indonesiska medier.

Försvunnet Air Asia-plan

Ignasius Jonan hänvisade till radardata och sa att planet inte var byggt för att klara av att stiga så snabbt.

Planet tros ha stött på problem på grund av en ankommande storm och försvann under en flygning mellan Surabaya i Indonesien och Singapore den 28 december. Ingen av de 162 ombord överlevde kraschen.

Flygkroppen, där de flesta av passagerarnas kr oppar tros finnas, har lokaliserats och arbetet pågår just nu med att försöka återhämta den delen av planet, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnet Air Asia-plan

Mer i ämnet