Franske antiterror-åklagaren Jean-Francois Ricard. Foto: AFP/TT

Åklagaren: 18-åringen mutade elever för att peka ut läraren

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta gärningsmannen bakom mordet på den franske läraren Samuel Paty betalade elever för att de skulle peka ut hans offer. Det säger antiterror-åklagaren Jean-François Ricard under en presskonferens på onsdagen.

Åklagaren bekräftade också att den 18-årige mannen, som sköts ihjäl av polis efter attacken, haft kontakt med den förälder som hängt ut Samuel Paty i sociala medier efter att han visat sina elever karikatyrer av profeten Mohammed, rapporterar Reuters.

Den franska regeringen har begärt att den lokala militanta gruppen Cheikh Yassine ska upplösas och förbjudas. Inrikesminister Gerald Darmanin sade i en intervju med tv-nätverket BFM TV att Cheikh Yassine hjälpt till att sprida inlägget som uppmanade till mobilisering mot läraren.

Lärare halshuggen i Frankrike

Av liknande skäl stängs även en moské i nordöstra Paris ner under sex månader.

– Fler grupper som spridit hat mot republiken kommer att upplösas under de kommande veckorna, säger Gabriel Attal, talesperson för regeringen.

Sju personer gripna

En utredning om terrorism har upprättats och sju personer har gripits misstänkta för inblandning i fredagens attack, däribland två minderåriga. Nio personer som tidigare plockats in för förhör har släppts på fri fot.

På tisdagskvällen samlades tusentals personer i Paris för att hedra minnet av Samuel Paty. Ytterligare en minnesceremoni kommer att hållas på onsdagseftermiddagen utanför universitetsbyggnaden Sorbonne i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärare halshuggen i Frankrike

Mer i ämnet