Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisen om motivet: Inte fått en förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Terrormisstänkte Zaniar Matapour vill fortfarande inte ge någon förklaring till midsommarnattens dåd i centrala Oslo. Han vägrar låta sig förhöras – om inte förhören sänds offentligt, enligt advokaten.

Zaniar Matapur har ännu inte velat prata om midsommarnattens dåd, då två människor dödades och flera skadades. Det uppgav Oslopolisen på en pressträff på söndagseftermiddagen. 

– Vi har haft ett stort fokus på att få en förklaring från den misstänkte, han är misstänkt för att ha begått terrorhandling, två mord och flera mordförsök. Det är inget som har nedgraderat den misstanken, säger förundersökningsledaren Børge Enoksen, och fortsätter:

– Vi fick inte någon förklaring av honom igår och vi har gjort ett nytt försök idag. Inte heller nu har vi fått någon förklaring av honom.

Enligt mannens försvarare, John Christian Elden, är den misstänkte rädd att polisen ska manipulera inspelade förhör.

– Min klient har vägrat att spelas in med ljud och bild om det inte sänds offentligt i sin helhet, säger han till norska NRK.

Polisen konstaterade på sin pressträff att de måste följa regelverket. Eftersom mannen inte gått med på att bli inspelad med ljud och bild har det inte varit några förhör hittills.

Kartlägger dådet

Polisen har satt in alla tillgängliga resurser för att utreda och kartlägga dådet. Bland annat genom digitala beslag. Just nu arbetar de utifrån flera hypoteser och utesluter inte att det kan finnas flera motiv, men det är ännu för tidigt att slå fast. Det är sedan tidigare känt att Matapur har umgåtts i islamistiska kretsar – men han har även en längre sjukdomshistorik.

I dagsläget finns det i alla fall inte något som tyder på att han ska ha samarbetat med fler personer.  

– Vi jobbar brett med att hitta en bakgrund till händelserna. Nu ser det inte ut som han har samarbetat med andra, men det är tidigt, vi kan inte utesluta något, säger Enoksen.  

Mannen har genomgått en hälsokontroll och kommer vara fortsatt frihetsberövad.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.