37-årige bokutgivaren Mert Ayhan är inte förvånad över valresultatet. ”Vi förstod för tre-fyra månader sen. AKP har pressat folk att rösta på dem”, säger han till SVT Nyheter. Foto: Hasse Burström, SVT

”AKP:s seger ökar risken för konflikter”

Uppdaterad
Publicerad

Det turkiska nyvalet blev en succé för president Recep Tayyip Erdoğan. Regeringspartiet AKP får omkring 50 procent procent av rösterna och därmed egen majoritet i parlamentet. Väljare befarar att resultatet innebär en risk för Turkiet.

Söndagens turkiska val blev en stor framgång för det islamkonservativa AKP som får egen majoritet av mandaten i parlamentet. Det är också en stor framgång för president Erdoğan som nu har möjlighet att skriva om författningen för att ge presidenten – sig själv – mer makt.

– Det är en risk för Turkiet. Erdoğan vill ha mer makt. Men inte som presidenten i USA utan som i en diktatur, säger 30-årige konstnären Turgut Özalp till SVT Nyheter.

Val i Turkiet 2015

För prokurdiska HDP blev valet dramatiskt. I valet i juni fick HDP runt 13 procent av rösterna – nu backade partiet till 10,5 procent och det såg ett tag ut som att partiet inte skulle klara 10-procentspärren till parlamentet. Högernationalistiska MHP tappar däremot stort – från 16,3 procent till runt 12 procent medan CHP, det största turkiska oppositionspartiet, återigen får runt 25 procent av rösterna.

”Ökar risken för polarisering”

På cafeét Haydar 'in yeri, i närheten av Taksimtorget i centrala Istanbul, är stämningen dämpad när valresultaten presenteras. Ingen här inne röstade på AKP.

– Deras seger ökar risken för polarisering och konflikter i Turkiet. AKP är islamiskt och sätter press på folket. Vi måste jobba mot det nu, säger Mert Ayhan, 37.

Zugba Dingmen, 28, säger ändå att valresultatet är positivt – på lång sikt.

– Det är ett dilemma. Nu kommer väljarna se AKP och Erdogans verkliga politik. I nästa val, längre fram, kommer det att bli bättre, säger hon till SVT Nyheter.

”AKP är tjuvar”

Inte heller ute på den stora paradgatan Istikal Caddesi hittar vi någon som har röstat på AKP.

– Jag röstade på MHP, så jag är inte nöjd med resultatet. Men AKP vet hur de ska hantera situationen. Jag tror att det är bättre med ett parti som styr än med en koalition, säger studenten Ferhat Küçükkeles, 22, till SVT Nyheter.

Gözde Diril, 23, som är arbetslös, säger att hon röstade på HDP – och hon är inte nöjd med kvällens resultat.

– AKP är tjuvar. Det här kommer att leda till fler konflikter och till ökat våld, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Turkiet 2015

Mer i ämnet