Foto: APVisa alla (6)
Visa alla (6)

Erdogans AKP segrade stort

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en överraskande stor seger för det styrande AKP-partiet i söndagens val i Turkiet. Partiet återfick majoriteten i parlamentet och en nöjd president Erdogan konstaterade att turkarna röstat för ”sammanhållning och integritet”, men oro bröt ut i kurddominerade områden.

AKP fick 316 av parlamentets 550 platser, vilket trots allt är en bra bit ifrån de 330 som partiet hade behövt för att på egen hand ändra i författningen.

– Vårt folk har tydligt visat i valet den 1 november att det föredrar handling och utveckling framför strider, sade president Recep Tayyip Erdogan i ett uttalande efter att valresultat i princip var klar.

– Väljarna har visat sin längtan efter sammanhållning och integritet.

Innan dess hade premiärminister Ahmet Davutoglu uppmanat samtliga politiska partier att göra gemensam sak för att ändra landets författning. För även om AKP gick fram starkt räcker segern inte för att partiet på egen hand ska ändra i grundlagen.

– Jag riktar mig till alla parlamentspartier att medverka till att vi får till stånd en ny civil konstitution, sade Davutoglu i sitt segertal till tusentals AKP-anhängare på partiets huvudkontor i huvudstaden Ankara.

Erdoğan ses som bästa alternativet

Enligt de första resultaten klarar det prokurdiska partiet HDP tioprocentsspärren för att komma in i det turkiska parlamentet.  Som det ser ut nu har partiet 10,7 procent av rösterna. Högernationalistiska MHP tappar däremot stort och får knappt 12 procent.

Enligt Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tyder mycket på att det framför allt är MHP som har tappat röster till AKP.

Anledningen till varför det gått så bra för Erdoğan och hans parti är för att de ses som det bästa alternativet för att trygga säkerheten i Turkiet.

– Han har också lovat stora satsningar på infrastruktur och sjukvård, men han får också press på sig att försöka få igång någon slags fredsförhandlingar med PKK efter att vapenvilan bröts i somras. Det råder nästan inbördeskrig i den sydöstra delen av det här landet och det här är ett val som är så viktigt för omvärlden också. President Erdoğan kan nog bli ännu tuffare i förhandlingarna med EU när det gäller en eventuell lösning på flyktingkrisen.

Risk för mer oroligheter

Oroligheter har redan brutit ut i staden Diyarbakir i det kurddominerade sydöstra Turkiet. Säkerhetsstyrkor skjuter tårgas mot stenkastande demonstranter, uppger vittnen enligt Reuters.

Om AKP får absolut majoritet tror Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland, att Erdogan kommer att lyckas få igenom de konstitutionella reformerna som syftar till att ge presidenten mer makt på bekostnad av parlamentet.

– Jag antar att Erdogan kommer att trycka på för det, och det finns ingen inom AKP som är modig nog att hålla emot, om de ens vill hålla emot, säger Alaranta till TT.

Han ser nu också en risk för att kurder och andra etniska minoriteter kommer att känna sig ännu mer alienerade i det politiska systemet, samt att AKP:s mer våldsamma anhängare kommer att fortsätta att hota och trakassera politiska motståndare med valresultatet i ryggen.

– Instabiliteten kommer att finnas kvar även om det finns en regering, säger Toni Alaranta.

”Relativt lugnt”

I den kurddominerade staden Diyarbakir i sydöstra delen av Turkiet har polisen drabbat samman med prokurdiska demonstranter. Men SVT:s korrespondent Stefan Åsberg vill ändå kalla valdagen för lugn.

– Sammandrabbningarna är ändå ganska begränsade. Jag vill säga att den här valdagen varit lugn åtminstone fram till nu, säger Stefan Åsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Turkiet 2015

Mer i ämnet