Aktivister släppta i vitrysk by

Publicerad

Tre ukrainskor misshandlades och lämnades i en enslig skog efter att ha demonstrerat utanför säkerhetstjänsten KGB:s högkvarter i Vitryssland.

De tre kvinnorna från aktivistgruppen Femen försvann i Minsk i måndags kväll och lyckades kontakta omvärlden först på eftermiddagen i tisdags. Då befann de sig i byn Beki i sydöstra Vitryssland.

Enligt Femen blev aktivisterna bortförda av vitryska KGB-tjänstemän.
”Det sattes ögonbindlar på dem och de kördes runt i en buss hela natten. De fördes till en skog, blev översköljda med olja, tvingades ta av sig sina kläder och hotades med att det skulle sättas eld på dem. De hotades med en kniv, som sedan användes för att skära av deras hår”, berättade Femen i ett uttalande.

Kvinnorna lämnades med uppmaning om att ta sig över gränsen till Ukraina. I stället tog de sig till den närliggande byn, varifrån de senare hämtades och fördes hem med hjälp av ukrainska diplomater.
En fjärde aktivist, en australiska, undkom den nattliga färden, men utvisades i gengäld omedelbart till Litauen.

Vitryska KGB förnekar dock all inblandning i bortförandet av de tre ukrainskorna.

-Det här är en grov provokation och vi kommer snart att veta vem som ligger bakom. De kan hävda vad de vill. Vårt folk rörde dem inte, sade KGB-chefen Vadim Zajtsev.

Wiktor Nummelin/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer