Afrikas horn på väg mot värsta hungerkrisen i modern tid

Uppdaterad
Publicerad

Över tretton miljoner människor som lever på Afrikas horn riskerar att svälta. Enligt FN:s livsmedelsprogram finns det i dag inte tillräckligt med resurser att hjälpa till i dessa områden eftersom andra humanitära kriser, så som den i Ukraina, kräver mycket uppmärksamhet.

Pandemi, gräshoppsinvasion, torka, krig och nu skenande livsmedelspriser. Människorna som lever på Afrikas horn har mötts av utmaning på utmaning de senaste åren.

Tidigare hade boskapsbönderna i den lilla byn Showli i norra Kenya haft tusentals kor, getter och kameler. I dag finns bara sju undernärda kor kvar i byn som i bästa fall kan hitta en bit kartong att tugga på.

– Det är vi som kommer att dö härnäst, säger bonden Daoud Ahmed, och berättar att deras närmsta vattenkälla nu ligger över 15 kilometer bort.

Siffran riskerar att stiga

På flera år har det knappt kommit en droppe regn i norra Kenya. Och regnar det inte de kommande veckorna kan antalet människor som riskerar att svälta stiga till 28 miljoner enligt hjälporganisationen Oxfam, som nu oroar sig för en storskalig humanitär katastrof.

Torkan drabbar inte bara norra Kenya, utan även stora delar av Etiopien och Somalia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.