Abis är 25 dagar gammal, och för att överleva behöver hon vårdas i en kuvös. Foto: Niclas Berglund/SVT

Akut situation på sjukhusen i Gaza – barn dör i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Små bylten ligger tätt, tätt intill varandra och i en kuvös trängs tre små nyfödda. Alla barnen befinner sig i oerhört kritiska tillstånd och behöver ständig uppsikt. Men neonatalkliniken på Gazaremsan är en intensivavdelning utan resurser och här dör barn i onödan. Det är inte så här världen ska fungera.

Doktor Allam skyndar mellan sina bräckliga, små patienter men varken hans tid eller händer tycks räcka till.

– Den här pojken väger bara 650 gram och riskerar att dö när som helst, men vi har inte fått tillstånd att skicka honom utanför våra gränser, berättar han.

Sekunder skiljer liv och död åt

Al Shifa sjukhuset är Gazaremsans största. På sjukhusets avdelning för förtidigt födda vårdas nu 76 barn. Men man har bara plats för 30 och därför måste dödssjuka barn dela kuvös för att kunna vårdas.

– Vi har brist på personal, mediciner, reservdelar och elektricitet. Vi vet aldrig när strömavbrotten kommer, visserligen ska våra generatorer gå igång, men för våra små patienter kan sekunder skilja liv och död åt, säger Allam Hamaida.

Bristen på medicin, personal och elektricitet gör att flera av barnen svävar i livsfara. Foto: Niclas Berglund/SVT

Alla är ansvariga

På många sätt speglar kliniken alla de svårigheter som Gaza just nu upplever. Israels blockad gör importen av mediciner och reservdelar svår. Men den djupa konflikt som just nu rasar mellan Hamas, som styr Gazaremsan, och den palestinska administrationen på Västbanken har gjort situationen akut.

Sedan palestiniernas president Mahmoud Abbas beslöt att sluta betala Israel för Gazas el, finns bara elektricitet under några få timmar varje dag. Ett enormt farligt läge för alla läkare på Gaza.

– Politikerna leker med oss. Och jag håller alla ansvariga för att våra barn dör här. Hamas, President Abbas, hjälporganisationerna  och Israel. Många av de barn som dör på min klinik kunde ha räddats, menar överläkaren Allam Hamaida.

Kämpar för sina liv

Det tjuter ett larm från en syremaskin och en tunn bröstkork pumpar häftigt som i panik. Här kämpar de små kropparna för sina liv och livsavgörande beslut fattas varje dag. På nätterna ansvarar en sjuksköterska för 10 barn – alla i kritiskt tillstånd. Den ekvationen går inte ihop.

– Jag känner mig ofta deprimerad när jag vet att vi kunde ha räddat ett barn, bara vi haft de mest grundläggande resurserna. Alla har ju rätt till vård. Speciellt de här oskyldiga barnen, säger Allam och försvinner bort mot en kuvös med tre nyfödda.

Se SVT-fotografens bilder från Gaza här

SVT:s Mellanösternteam Stefan Åsberg och Niclas Berglund på Neonatalkliniken i Gaza. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer