De populära dricksfontnärerna kan komma att stängas av i Rom. Foto: TT

Akut vattenbrist i Italien när skogsbränder härjar

Uppdaterad
Publicerad

I hela Italien råder svår torka. Skogsbränder härjar vilt, grödorna torkar och dör. Vattnet räcker inte till.

Problemet gäller även städerna. Romarna, och därmed även turisterna, riskerar vattenransonering i mellan fyra och åtta timmar dagligen från månadsskiftet.

Skriande vattenbrist

Överallt i Rom hör man vatten som porlar i stadens fontäner. Det står ”nasoni”, dricksfontäner, i varje gathörn, där turister och romare släcker törsten och sköljer svetten ur pannan. Temperaturen mitt på dagen når närmare 40 grader och så har det varit i veckor nu.

– Jag älskar vattenfontänerna eftersom man får kallt, gott vatten alldeles gratis, säger den tyska turisten Tina Mathes.

Men verkligheten är inte den man ser på piazzorna i centrum. I själva verket råder det skriande vattenbrist. Källorna där Rom hämtar sitt vatten håller på att sina. En av dem är sjön Lago Bracciano. Där har vattennivån sjunkit så mycket att regionen Lazio förbjuder Roms vattenbolag Acea att fortsätta använda sjön. Enligt regionens experter hotas ekosystemet i och omkring Lago Bracciano.

Foto: SVT

Hotar med stängda kranar

Aceas svar är att hota med att stänga kranarna i Rom.

– Jag hoppas att det inte blir någon ransonering och att de kan lösa problemet. Precis som alla romare älskar jag ”i nasoni”. Men det är verkligen ett slöseri att låta vattnet stå och rinna på det här sättet, säger Mario Lecce, som bor i Rom.

Vatikanen har nu stängt alla sina fontäner. Att stänga dricks- och praktfontäner är dock bara ett symboliskt bidrag. Det verkliga problemet är det dåliga underhållet av Roms akvedukter.

Vattennivån i sjön Lago Bracciano har sjunkit till farligt låga nivåer. Foto: SVT

– De spiller 44 procent av sitt vatten från källan på vägen in till staden. Det betyder att på 10 liter källvatten rinner fyra och en halv liter ner i marken under vägen. Det är absurt. Vi har påtalat det i ett tjugotal år och ändå görs ingenting, säger Roberto Scacchi. Han är ordförande i regionen Lazio för miljöorganisationen Legambiente.

Dåligt på många håll

Situationen ser lika illa ut på många andra håll i landet, framförallt i södern. Det handlar om brist på pengar och lågt politiskt intresse för det viktiga underhållet av urgamla rör och vattenledningar. Acea och många andra vattenbolag har inte investerar tillräckligt i infrastruktur. Nu börjar problemen bli akuta.

Under dagen har representanter för Roms kommun och vattenbolaget sammanträtt för att hitta en kompromiss. Eftersom det är politiskt impopulärt att ransonera vatten, letar man efter snabba lösningar.

Vatikanen har redan stängt av sina fontäner. Foto: TT

Medan kommunen uppmanar romarna att duscha i stället för att bada, att använda ekoprogrammen när de tvättar och att inte låta vattnet stå och rinna medan de borstar tänderna eller rakar sig, försöker Acea öka vattenuttaget i andra källor fram till månadsskiftet. Augusti är den stora semestermånaden i Italien. Hundratusentals romare lämnar staden och då minskar vattenbehovet. I övrigt hoppas man på regn i september.

”Ingen skandal”

Roberto Scacchi menar att en sådan lösning är lika effektiv som en regndans. Han påpekar sambanden mellan klimatförändringarna och de problem med torka och vattenbrist som blir alltmer konkreta för romarna.

– Nu ropar folk på skandal för att det kan bli nödvändigt att ransonera vattnet. Det är ingen skandal! Det är det enda raka i ett akut läge och det förekommer redan på många håll i södra Italien, utan att man talar om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.