Brittisk polis efter en syraattack i London i juli 2017. Foto: TT

Åldersgräns efter brittiska syraattacker

Uppdaterad
Publicerad

Efter en våg av syraattacker har några av Storbritanniens största byggvaru- och livsmedelskedjor enats om att införa en åldersgräns på 18 år för köp av frätande vätskor, rapporterar BBC.

Det gäller till exempel propplösare med ammoniak och rengöringsmedel med höga halter av svavelsyra.

Handeln föregriper därmed lagstiftarna. Ett lagförslag om 18-årsgräns behandlas för närvarande i parlamentet. Det föreslås även bli förbjudet att inneha frätande medel på offentlig plats utan goda skäl, i likhet med knivlagen.

Bakgrunden är att det sedan i april förra året har utförts över 500 attacker med frätande ämnen i Storbritannien. Det är dubbelt så många som är fem år sedan. Samtidigt räknar myndigheterna med ett stort mörkerta.

De flesta av attackerna har skett i London. En man som slängde syra på en nattklubb i London, då 22 människor skadades, dömdes till 20 års fängelse.

Den tidigare åklagaren Nazir Afzal tycker inte att den frivilliga åldergränsen räcker långt, eftersom den saknar sanktioner för butiker som inte ser till att den efterlevs. Han påpekar också att den inte omfattar näthandeln.

– Jag kollade och du kan köpa 96-procentig svavelsyra, som kan bränna bort ditt ansikte, för tio pund med leverans nästa dag, säger han till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.