Kuvöslikt kramrum på italienskt äldreboende blev världsnyhet

Publicerad

Det har varit åtta månader av saknad. Utan en kram, utan att få hålla en älskad hand, utan närhet. Med det nya kramrummet på äldreboendet är längtan äntligen över.

Inga har drabbats hårdare än världens äldre av corona-pandemin. Inte bara av sjukdom och död men också av isolering, ensamhet och bristen på fysisk närhet.

På äldreboendet Sartor i norditalienska Castelfranco Veneto såg personalen hur de gamla mådde allt sämre. Både humör och hälsa tog stryk av att inte få ha någon fysisk kontakt med familjemedlemmar.

Coronapandemin

– Då kom vi på tanken att bygga ett slags enorm kuvös, där våra boende kunde få röra sina kära men ändå var skyddade från smitta, säger Elisabetta Barbato, chef för äldreboendet.

Går att kramas

Lösningen blev ett stort helt tillslutet rum, kontaktrummet, med plexiglasväggar och stora rör med plasthandskar på, som de anhöriga kan sticka in händer och armar i. På så vis kan man hålla de äldres händer och klappa om dem. I det specialbyggda kramrummet går det också att kramas genom platsförhängen. Allt saneras hela tiden och genom hörlurar hör man varandra trots alla skydd.

– Det var i mars som vi senast fick röra vid varandra. En dag försökte mamma ta våra händer och jag sa ”mamma, du vet att vi inte får”, berättar Regina som har sin 87-åriga mamma Santa på hemmet.

– Mamma sa ”bara så jag får känna er värme ett ögonblick” och så drog hon till sig våra händer och släppte dem sen, som en stulen stund av närhet”, säger Regina.

”Ser hur lycklig mormor är”

Nu kan hon och sonen Matteo äntligen hålla Santas händer igen.

– Jag ser hur lycklig mormor är och vi med, säger Matteo till SVT.

Kramrummet har blivit en nyhet över hela världen, särskilt som personalen redan noterar att de äldres hälsa förbättrats på kort tid.

– Närhet frigör endorfiner och oxytocin, våra lyckohormoner, det påverkar vårt välbefinnande och vår hälsa enormt, säger boendechefen Elisabetta Barbato.

”Obeskrivlig känsla”

Michele Compagnolo säger att även han mår mycket bättre sen han kan krama sin mamma Graziosa genom plasten.

– Det är en obeskrivlig känsla! Eller hur lilla mamma?

Graziosa nickar.

– Underbar. Ge mig en puss!

Mor och son lutar sig mot varandra, står stilla länge så. Ett ögonblick av närhet, i covid-tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet