Historien om Alex Jones och hans mediekanaler Infowars. Foto: TT/Eric Gay

”Konspirationer har blivit en del av den amerikanska kulturen”

Uppdaterad
Publicerad

Den förra valrörelsen i USA präglades av konspirationsteorier. En bidragande faktor var den amerikanska tv-profilen Alex Jones. Även om Alex Jones själv inte har samma inflytande i årets valrörelse, har desinformationen inte minskat – snarare tvärtom, enligt Christian Christensen, professor i journalistik. 

Radio-, tv- och sociala medieprofilen Alex Jones har kallats “The king of conspiracy”. Via sin mediekanal Infowars har han bland annat påstått att den amerikanska regeringen låg bakom attacken mot World Trade Center och att skolskjutningen på Sandy Hook år 2012, där 20 barn och sex vuxna dog, var en bluff.  

Trump gästade tv-show 

I en ny dokumentär, Konspirationernas förenta stater, skildras hur Jones försökte samla sin miljonpublik bakom Donald Trump under valrörelsen 2016. Donald Trump gästade själv den kontroversiella tv-profilens show under primärvalet.  

– Den stora grupp amerikaner som känt sig utanför den etablerade politiken såg, i och med den intervjun, att det fanns en person som godkänner åsikter de har, säger Christian Christensen professor i journalistik vid Stockholms universitet.  

Konspirationer tar större plats  

I valet i USA 2020 är Alex Jones inte lika synlig, enligt Christian Christensen. Flera sociala medie-plattformar har blockerat hans konton. Men konspirationsteorierna lever vidare och har tagit en allt större plats i politiska rummet, berättar Christian Christensen.   

– Det har blivit en del av den vardagliga amerikanska kulturen, där politiker på presskonferenser får ägna tid åt att bemöta vansinniga påståenden. Om de väljer att inte svara, blir de anklagade för att mörklägga. 

Hela dokumentären Konspirationernas Förenta Stater finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.