Han blev i väst känd som en av Sovjet- unionens främsta kritiker. 1970 till- delades han Nobelpriset i litteratur.
Solzjenitsyn motarbetades av Sovjet- regimen. 1974 tvingades han i lands- flykt till Schweiz och senare till USA där han bodde till 1994.
Han återvände då till Ryssland och erkändes som en av landets stora kulturpersonligheter, bl.a. 2007 av förre presidenten Vladimir Putin.
På tisdagen ligger Solzjenitsyn på lit de parade på Ryska vetenskaps- akademin för att folket ska få möjlig- het att ta farväl, innan han begravs på Donskoj-kyrkogården på onsdag.
Men unga Moskvabor som AFP talat med har inget behov av att ta farväl av den gamla nationalhjälten. -Folk föds, folk dör, säger 24-årige Andrej Dryjomov.
Ryssar gamla nog att minnas Sovjet- tiden uttrycker sig annorlunda: -Han var en verklig ryss. Som ryss är jag ledsen att höra att han har dött, säger 47-åriga Natalja Kolesova.
-Han brydde sig mer om politik än om livet, säger Boris Orlov, pensionär.
Enligt nyhetsbyrån AP, som citerar Solzjenitsyns son, dog han av hjärtproblem.
Greps 1945
Kortromanen ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” var ett av Solzjenitsyns mest kända verk. Boken gav miljontals läsare världen över en bild av situationen i Stalintidens fångläger.
Solzjenitsyn greps första gången 1945, då han i ett brev till en vän kritiserade Stalin och den styrande regimen.
Han dömdes till åtta år i arbetsläger, ett straff som inledningsvis avtjänades runt om i ”Gulagarkipelagen” – det begrepp som Solzjenitsyn själv kom att lansera som samlingsnamn för de hundratals läger som låg utspridda över hela Sovjetunionen.
Erfarenheterna från lägertiden ligger till grund inte bara för Ivan Denisovitjs liv, utan också Cancerkliniken och I första kretsen, de verk som var främsta orsaken till att Solzjenitsyn tilldelades Nobelpriset i litteratur.
Flydde Sovjetunionen 1974
De sistnämnda böckerna tvingades han dock ge ut utomlands. Det politiska töväder som gjort det möjligt att publicera Ivan Denisovitj tog slut när Josef Stalins efterträdare Nikita Chrusjtjov störtades 1964. Under nye ledaren Leonid Brezjnev tilltog diktaturen på nytt. Trakasserierna och förföljandet av Solzjenitsyn kulminerade 1974 i att han greps och sattes på ett plan till Tyskland, landsförvisad.
Hem igen kom han först när Sovjetimperiet hade fallit, efter 20 års exil i Schweiz och USA.
Reaktionär
Efter hemkomsten blev Solzjenitsyn ofta kritiserad för allt mer reaktionära åsikter, om allt från det ryska jordbruket till ungdomens moraliska förfall. Ett verk från 2001 om Rysslands komplicerade förhållande till landets judiska befolkning anklagades för att vara delvis antisemitiskt.
Mot slutet av sitt liv hedrades han ändå för sin totala insats, trots att Ryssland under senare år blivit allt mer ointresserat av att ta itu med de statliga övergreppen under kommunisttiden.
-Miljoner människor i världen länkar samman Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn med Rysslands öde. Genom hans vetenskapliga undersökningar och enastående litterära verk har praktiskt taget hela hans liv ägnats åt fosterlandet, sade president Vladimir Putin när Solzjenitsyn som blott andre person dittills förärades utmärkelsen Statens pris i juni 2007.
SVT/TT
Kronologi: Alexander Solzjenitsyn
1918: Solzjenitsyn föds den 11 december och växer upp i Rostov vid Don.
1941: Inkallas till armén efter matematik-och fysikstudier.
1945: Arresteras för att ha ”smädat” Stalin i ett privatbrev. Dömd till åtta års straffarbetsläger under vilka han memorerar egna dikter, romaner och pjäser.
1962: Debuterar med lägerskildringen En dag i Ivan Denisovitjs liv.
1964: Nikita Chrusjtjov störtas, den nya ledningen ogillar Solzjenitsyns fortsatta uppgörelser med Stalintiden.
1964-1970: Manuskript till romanerna I första kretsen och Cancerkliniken smugglas ut, ofta utan hans medgivande. Böckerna gör honom världsberömd men också till statens fiende i hemlandet.
1970: Får Nobelpriset i litteratur. Förföljs, isoleras och hotas av rättegång för antisovjetisk verksamhet. Ett politiskt spel om en planerad prisöverlämning i Moskva vidtar där svenska regeringen anklagas för undfallenhet.
1970-74: Trakasserierna fortsätter. Med hjälp av TT:s dåvarande korrespondent Stig Fredrikson kommunicerar Solzjenitsyn med omvärlden och smugglar ut ytterligare manuskript, bland annat hans episka trilogi om den ryska revolutionen Det röda hjulet och hans övergripande redogörelse för det sovjetiska fånglägersystemet, Gulagarkipelagen, båda av honom själv ansedda som hans viktigaste verk.
1974: Solzjenitsyn grips och sätts på ett plan till Tyskland. Efter landsförvisningen bor han först i Schweiz, därefter i 20 år i USA.
1994: Solzjenitsyn återvänder till Ryssland.
2008: Solzjenitsyn avlider 89 år gammal.
Källa: TT