Kapucinapan Nicolas är numera nykter alkoholist. Foto: TT

Alkoholiserade apan Nicolas drogfri efter rehab

Uppdaterad
Publicerad

Alkohol, cigaretter och droger – exemplen på vad dåliga ägare kan ge till sina husdjur är många. Vid ett center utanför Santiago i Chile kan några av de drogberoende djuren få hjälp.

Den lilla kapucinapan Nicolas var så djupt alkoholiserad att hans vårdare såg sig tvungna att ge honom antidepressiva läkemedel för att han skulle klara av abstinensproblemen.

Aggressiv av spriten

– De (hans tidigare ägare) tyckte att det var roligt att se hans reaktioner när han drack. Han blev mer aggressiv, vilket fick dem att skratta, säger Nicole Rivera Helbig, veterinär på ett center för omhändertagna apor utanför Santiago i Chile.

Inte ensam

Efter att ha genomgått rehabilitering är Nicolas nu drogfri, men han är inte ensam om sitt öde. På centret har man tagit hand om apor som rökt, tagit droger, druckit och blivit misshandlade. En primat var till och med tränad att stjäla juveler.

– Här får aporna lära sig att vara apor, säger centrets grundare Elba Munoz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer