Här ställer världsledarna upp på bild under mötet i Warsawa. Men det är långt så många som gick på mötet som förhoppningen var till en början. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Analys: ”Ett fototillfälle eller ett historiskt möte?”

Publicerad
Analys ·

När USA:s utrikesminister kallade till konferens om ”Irans destabiliserande roll i Mellanöstern” var tanken att utrikesministrar från hela världen skulle komma till Polen för att tala om Iran. Men så blev det inte.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Mötet har fått kritik och visar på en splittring mellan USA och Europa. Titeln på konferensen har nu ändrats till det något luddiga ”Framtiden för Fred och säkerhet i Mellanöstern” och fler ämnen har förts in på dagordningen för att skifta mötets fokus.

USA:s utrikesminister på plats...

Utrikesministrar från ett 60-tal länder är inbjudna till Warszawa. Både USA:s utrikesminister och vicepresident kommer, liksom president Trumps svärson Jared Kushner, arkitekten bakom den fredsplan för Mellanöstern som USA väntas presentera senare i år. Israels premiärminister är på plats, liksom ministrar från ett stort antal arabländer, bland dem Saudiarabien, Jemen, Jordanien Kuwait, Bahrain, Marocko, Oman och Förenade Arabemiraten.

Men många europeiska länder sänder representanter på lägre nivå. Orsaken är den splittring som finns mellan USA och Europa när det gäller tonläget mot Iran och det amerikanska beslutet att dra sig ur internationella kärnenergiavtalet. Irans inflytande har ökat i Mellanöstern, och sträcker sig i dag via shiamiliser i Irak, Syrien och Libanon och till Houthirebellerna i Jemen. USA, Israel och flera av de sunnitiska arabländerna var skeptiska till det internationella kärnenergiavtalet som ingicks 2015, och ser Iran som en destabiliserande kraft i regionen som till varje pris försöker öka sin makt.

...men inte EU:s utrikeschef

Men även om också europeiska regeringar har varit kritiska till Irans missilprogram och militära ambitioner så har EU markerat att man vill stå fast vid kärnenergiuppgörelsen. EU:s utrikeschef Federica Mogherini kommer inte heller till mötet i Warszawa. Iran som inte bjudits in har avfärdat konferensen som en ”USA-ledd anti-iransk cirkus” och kallat upp Polens chargé d´affaires i Teheran.

Palestinierna bojkottar mötet liksom Libanon och Ryssland. En del bedömare menar att Irans hökar stärks av initiativet i Warszawa. ”Det här legitimerar den hårda linjen. Det underminerar alla som vill se reformer eller förändring” säger den tidigare FN-rådgivaren och grundaren av International Civil Society Sanam Anderlini till The Independent.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.