Hakremspingviner. Foto: Reuters

Allt färre hakremspingviner i Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hakremspingviner har på vissa ställen i Antarktis minskat med hela 77 procent sedan 1970-talet, då arten senast kartlades, uppger forskare.
Klimatförändringar tros vara orsaken till minskningen. 

En nyss avslutad expedition, arrangerad av Greenpeace tillsammans med de amerikanska universiteten Stony Brook och Northeastern, har studerat hakremspingvinerna i Antarktis. På Elefantön har pingvinarten i snitt minskat med 60 procent och vissa populationer med så mycket som 77 procent sedan 1970-talet. 

– Vi har varit på Elefantön som är ett otroligt viktigt område i Antarktis och det vi har sett är att hakremspingvinen i snitt minskat med 60 procent sedan 1970-talet, säger Frida Bengtsson, Greenpeace.

Arten inte hotad

I vissa delar av Elefantön har populationer minskat med så mycket som 77 procent.

– Minskningen som vi har sett är definitivt dramatisk, säger biologen Steve Forrest, som medverkade på expeditionen.

Även om Hakremspingvinerna minskar på Antarktis är arten inte hotad, men minskningen är oroande.

– Det finns gott om Hakremspingviner men frågan är varför denna population minskar och vad det beror på, säger Forrest. 

Hakremspingvinen finns i södra Stilla havet och i Antarktis och lever av krill. 

– Någonting händer med de grundläggande byggstenarna i näringskedjan här. Vi ser mindre överskott av mat vilket gör dessa bestånd mindre och mindre över tid och frågan är – kommer detta att fortsätta?, säger Steve Forrest. 

”Pekar mot klimatförändringar”

– Även om flera faktorer kan spela roll, pekar bevisen vi har mot att klimatförändringar ligger bakom de förändringar som vi ser, säger Heather Lynch från Stony Brook University. 

Förra veckan rapporterades det om rekordvärme i delar av Antarktis. I det område av Västantarktis som Argentina gör anspråk på mätte man i torsdag 18,3 grader, den högsta temperaturen som hittills uppmätts i området, uppger Argentinas nationella meteorologiska institut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer