• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fyra år tillbaka var vi 25 personer. I dag är vi 200, det har gått extremt snabbt”, säger svenska Paritosh Prajapati om satsningen i Indien. Följ med in i fabriken i klippet. Foto: SVT

Allt fler företag väljer Indien framför Kina: ”Har gått extremt snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har Indien seglat upp som en storspelare när det kommer till tillverkning av elektronik. Allt fler företag väljer nu landet framför Kina – och utvecklingen går fort framåt.

– Jag kom hit själv med tre produkter i en påse. Fyra år tillbaka var vi 25 personer och i dag är vi 200, det har gått extremt snabbt, säger svenske Paritosh Prajapati som genom sitt företag satsat stort på indisk tillverkning.

Företaget som Paritosh Prajapati driver är en del av en internationell trend där allt fler bolag vill minska sitt beroende av Kina. Företagen lockas bland annat av att Indien till skillnad från Kina är ett demokratiskt land och den förhållandevis unga befolkningen, men också av landets snabba framsteg på teknikområdet.

– Det pratas om ”the new India”, och ”the new India” är just nu i drift. Allt digitaliseras och bara inom bredband ser vi att tillgången ökar 15 procent per år. Tittar man på andra länder är det 2-3 procent, säger Paritosh Prajapati.

Business Sweden uppskattar att ”Indien kommer att ta större plats i de globala värdekedjorna framöver. I sin rapport Indien business climate survey 2022 skriver organisationen att landet är en ”prioriterad marknad för internationella företag”.

Följ med in i fabriken och hör Paritosh Prajapati berätta om satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.