Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På utbildningen i Frankrike ingår att hoppa ut från helikopter utan fallskärm, köra motorcykel och att slåss på låtsas. Allt fler kvinnor lockas nu dit. Foto: SVT

Allt fler kvinnor blir stuntmän

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor vill bli stuntmän. På världens största utbildning för stuntmän, i norra Frankrike, är nu en tredjedel av eleverna kvinnor.

Tidigare var det vanligaste att en manlig stuntman sminkades och fick ta på sig en peruk för att spela kvinnor när det behövdes, men nu anlitas allt oftare kvinnliga stuntmän.

– Det har hänt jättemycket de senaste fem, tio åren, säger Nilla Hansson som jobbat heltid som stuntman i omkring fyra år.

Nilla Hansson har jobbat som stuntman i fyra år. Foto: Pressbild Nilla Hansson.

.

Hon berättar att det fortfarande ändå är ganska svårt att hitta jobb för kvinnliga stuntmän, men att det blir bättre och bättre.

–Det har kommit in fler tjejer och man har också förstått att tjejer kan göra sjukt häftiga och hårda stunts, säger hon.

Tredjedel kvinnor

På Campus Univers Cascade i Frankrike tränas studenter under två år för att bli professionella stuntmän. En tredjedel är nu kvinnor. Och efterfrågan inom branschen ökar, det märker eleverna på skolan.

–Det visar att det är möjligt och att vi kan göra stunts lika bra som män gör, säger studenten Valerie Michelini.

I videon ser du träning på stuntskolan Campus Univers Cascade i Frankrike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer