Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människor dör för ingenting” – hör de ryska soldaternas protester. Foto: Telegram & Sergey Fadeichev/EPA/TT

Allt fler ryska soldatprotester vid fronten: ”Vi är förbrukningsvaror”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ryska soldater protesterar mot de usla förhållandena vid fronten. Vittnesmål sprids i sociala medier om hur de beordras att storma frontlinjen – med bristfällig utbildning och utan tillräckligt med ammunition.

– Vi är förbrukningsvaror, säger en av soldaterna.

Klagomålen kommer framför allt från den södra fronten, där mobiliserade soldater har satts in de senaste månaderna.

Flera av soldaterna hävdar att de blivit lovade att tjänstgöra inom territorialförsvaret, eller vid försvarlinjer längre bort från frontlinjen. Men att de plötsligt skickats till fronten och blivit stormtrupper under de ukrainska separatisternas kommando.

– I slutändan skickas de till de vakanser som behöver fyllas upp och då är det egentligen ingen som bryr sig om vad tidigare chefer har lovat dem, säger överstelöjtnant Peter Lidén.

”Mänskliga vågor”

Strategin att skicka fram ”mänskliga vågor” av dåligt utrustade och outbildade anfallstrupper har använts flitigt av Wagnergruppen.

Men sedan general Valerij Gerasimov blev ansvarig för invasionen i januari har tillvägagångssättet också blivit tydligt bland de reguljära styrkorna, menar Peter Lidén, vilket soldatprotesterna vittnar om.

– När tidigare general Surovikin styrde hade han anpassat tillvägagångssättet efter den bristande förmågan i de förband han hade. Han slog med avståndsterror mot det ukrainska samhället, med kryssningsrobotar och drönare – och undvek markstrid.

Gammal sovjetisk strategi

Men Gerasimov utnyttjar tillgången till de hundratusentals soldater som kallats in under hösten.

– Då handlar det om gammal beprövad sovjetisk strategi att använda det övertag man uppfattar sig ha i brist på hänsyn till människoliv och att man har mycket folk som kan användas likt en förbrukningsvara.

Pressen uppifrån, och hoten, att visa resultat kan också bidra till att befälhavare lättvindigt offrar män för att främja sin egen karriär.

– Då kan det vara viktigare att fylla förluststatistiken och visa att man försökt än att göra en faktisk framgång.

Hör soldaternas vittnesmål från fronten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet