Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Allt fler vapenkurser för barn arrangeras i USA

Publicerad

Vapen är den vanligaste orsaken till att barn förolyckas i USA. Det handlar om barn som skadar sig själva eller av misstag avlossar vapnet.

Nu arrangeras allt fler utbildningar för att barn tidigt ska lära sig hantera vapen.

– Första gången jag såg någon med ett vapen fick jag spel. Men nu gillar jag vapen jättemycket, säger 8-åriga Aaris Zendejas från Texas till SVT.

I USA finns fler vapen än invånare – och vapenvåldet är ett stort problem. 2021 och 2022 var de värsta åren hittills räknat i massskjutningar och skoldåd

– De är så tillgängliga. Det är det märkliga med vapen i USA. , säger läraren Glynn Wilcox.

Glynn Wilcox är en bekymrad vapenentusiast.

– Vi ser gång på gång, månad efter månad, år efter år hur skjutvapen tas med till skolor och dödar barn. Och ändå väljer vi vapnen. Det blir ingen förändring förrän vi sätter barnen före skjutvapnen, säger han.

USA-korrespondent Stefan Åsberg har följt med under en vapenkurs utanför Dallas i Texas där de miinsta barnen som är med är 6 år gamla. Se mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.