Fatima övertalades att inte göra abort

Uppdaterad
Publicerad

Lagtstiftare i 40 delstater i USA har försvårat aborträtten med en rad lagar som gör kvinnoklinikernas arbete allt dyrare och komplicerat. I Texas har ett fyrtiotal kvinnokliniker som erbjuder laglig abort fått stänga. Samtidigt storsatsar katolska kyrkan på att hindra kvinnor från att göra abort. Fatima är en av de som blev utsatt för en massiv övertalningskampanj.

– Jag födde barnet och i dag är mitt liv ett helvete, berättar hon.

I Texas finns bara sju abortkliniker kvar. Fatima hade precis flyttat från det fattiga Sierra Leone i Västafrika till den oljerika staten och hon hade framtiden framför sig. Hon hade lyckats få ett stipendium att läsa till sjuksköterska i USA, något som de flesta afrikanska ungdomar bara kan drömma om.

Men i stället blev hon av misstag gravid i det nya landet. Mannen hon träffat försvann och hon ville göra abort.

Blev övertalad att behålla barnet

Efter att en sökning på internet hamnade hon hos en klinik som kallar sig ” kris-graviditetscentrum”. Liknande kliniker finns i ett hundratal och drivs av abortmotståndare, i många fall finansierade av den katolska kyrkan.

Fatima blev erbjuden att komma dit och prata om sin situation, i tron att hon skulle kunna få hjälp att göra en abort. Men i stället blev hon övertalad att inte avbryta sin graviditet.

– Det är klart att jag inte ångrar min dotter, säger hon och tittar på babyn som nu är fyra månader gammal.

Hon är undernärd och sjuklig och gråter hela nätterna. Fatima har fått hoppa av sina studier och är helt utmattad.

”Händer att jag tänker hemska saker”

Fatima ringer till stödpersoner dygnet runt för att orka. Hon drömmer om att kunna återuppta sina studier, fast hon vet att det kommer bli svårt.

– Det händer att jag tänker hemska saker. Att jag vill lämna bort henne. Jag är så stressad och känner mig så dålig när jag inte lyckas trösta henne, berättar hon.

Det första som händer när en ung kvinna hamnar hos kris-graviditetscentret är att hon erbjuds ett gratis ultraljud. Syftet är inte medicinskt utan används för att utöva känslomässig utpressning.

– De som kommer hit har ingen aning om att de faktiskt har ett barn i magen. När de får se bilden så är det många som ändrar sig och bestämmer sig för att föda, säger Christina Smith, som jobbar på centret.

Visar gravida kvinnor ”fosterdockor”

Ett rum av rummen är fullt av babykläder, bilbarnstolar, barnvagnar som den blivande mamman kan få. Christina Smith bär ut en låda med dockor som föreställer foster i olika stadier och lägger en docka som ska föreställa ett 12 veckor gammalt foster i min hand.

– Titta, det är utvecklat, säger hon.

Men dockan som ser ut som en fullgången baby överensstämmer inte med hur vetenskapen beskriver ett 12 veckor gammalt foster.

I Texas tvingas dessutom läkare informera kvinnor som ska göra abort att de därmed löper ökad risk att få bröstcancer, ett påstående som saknar vetenskaplig grund.

Illegala aborter ökar

Innan Högsta Domstolen i USA 1973 beslöt att legalisera abort till 22:a veckan så dog 5.000 kvinnor om året i illegala abortförsök. Återigen ökar antalet illegala aborter.

Nu täcker inte längre sjukförsäkringen aborter, och många unga kvinnor försöker göra abort själva. De beställer mediciner via nätet som kan framkalla livsfarliga blödningar.

–  Om en kvinna inte klarar att bli mamma, av psykiska, ekonomiska eller sociala skäl så kommer hon hitta ett sätt att avbryta en graviditet. Så har det alltid varit och så kommer det alltid at bli, berättar Marva Sadler som är chef för de återstående kvinnoklinikerna i Texas, ”Womens Surgical Center”.

”Fattiga kvinnor föder barn efter barn”

En abort i USA kostar i dag runt 35.000 kronor. Många kvinnor har helt enkelt inte råd.

Samtidigt har republikanska partiet har dragit in två tredjedelar av Planned Parenthoods budget, den amerikanska motsvarigheten till preventivmedelsrådgivning.

– I dag är det välbeställda kvinnor som har råd att resa långt för att göra abort, de fattiga kvinnorna föder i stället barn efter barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.