Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lapenkova: ”Ett omöjligt mål att uppnå med bara den här metoden” Foto: SASCHA STEINBACH

”Alverna” konkurrerar mot trollfabrikerna

Uppdaterad
Publicerad

Det fungerar på samma sätt som Jevgenij Prigozjins trollfabriker, fast med ett annat syfte. ”Alvlegion” är projektet som vill hjälpa människorna i Ryssland att få en annan världsbild.

– Man försöker nå dem som följer rysk propaganda för att ge dem information som de annars inte nås av, säger SVT:s Maria Lapenkova.

Ungefär 100 personer, som tidigare varit oppositionella eller journalister i Ryssland, postar dagligen Putinkritiska kommentarer i proryska sociala medier. Hittills har drygt 2,3 miljoner kommentarer postats.

– En person som tittar på rysk tv ska få andra synvinklar i sociala medier. Kanske tänker personen först att det är propaganda från väst men om liknande kommentar dyker upp på olika sociala medier så skapas en världsbild baserad på mer objektiv information, berättar chefen Egor Kuroptev till The Insider.

Hör mer om ”Alvlegionen” i videon ovan eller se hela avsnittet av Kriget i veckan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.