Miljöforskare Beatrice Crona menar att Amazonas regnskog närmar sig en så kallad ”tipping point”, den punkt då skogen inte längre klara av att återhämta sig själv. Foto: SVT

Amazonas enormt viktig för att stabilisera klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Världens blickar riktas just nu mot Brasilien och skogsbränderna i Amazonas. Och regnskogen är enormt viktig för att motverka den globala uppvärmningen. Enligt miljöforskaren Beatrice Crona är man nu nära att passera den punkt då skogen förstörts så mycket att den inte längre klarar återhämta sig själv.

– Vi ligger farligt nära den här gränsen, sade hon i Aktuellt på fredagskvällen.

Världens största och viktigaste skog täcker ett enormt område stort som halva Europa. Regnskogen sträcker sig över nio länder men den största delen ligger i Brasilien.

Beatrice Crona, miljöforskare på Stockholms universitet, gästade Aktuellt för att tala om risken med ett allt mindre Amazonas.

– Amazonas är en de absolut största och viktigaste kolsänkorna som vi har kvar. Den spelar en enormt viktig roll för att stabilisera klimatet och motverka den globala uppvärmningen.

Se miljöforskaren Beatrice Crona förklara mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.