”Det finns en stor oro för civila i detta läget”, säger Sveriges ambassadör i Addis Abeba Hans Henric Lundqvist. Foto: Ethiopian News Agency via AP/TT / Kristian Pohl, Regeringskansliet

Ambassadören: 30 svenska medborgare saknas i Tigray

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal svenska medborgare befinner sig i nuläget någonstans i den krigshärjade regionen Tigray i Etiopien. Deras situation är i nuläget oklar.

– Vi jobbar intensivt för att lokalisera de här personerna, säger Hans Henric Lundqvist, Sveriges ambassadör i Addis Abeba, till SVT Nyheter.

Den etiopiska regeringen har inlett en militär offensiv mot Mekele, huvudstad i regionen Tigray där strider mellan den regionala gruppen TPLF och regeringstyrkor pågått sedan början av månaden.

Ett flertal FN-konvojer har redan evakuerat ett stort antal EU-medborgare från regionen, däribland svenskar, men omkring 30 svenska medborgare är fortfarande kvar i området.

– Det är personer som varit på besök i Tigray och problemet är att all telekommunikation är avstängd där. Det har varit oerhört svårt att kunna nå dessa, säger Hans Henric Lundqvist som inte kan säga om personerna befinner sig i Mekele.

– Det finns en stor oro för civila i detta läget. Vi vet att det är svårt att ta ut pengar och att det råder brist på mat, medicin och även vatten i Tigray. Det skapar stora problem för den humanitära situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.