Även friska amerikaner uppmanas nu att ha på sig icke-medicinska ansiktsskydd när de rör sig på allmän plats. Foto: EPA/Yuri Gripas / POOL och Vivek Prakash / AFP

Amerikaner uppmanas bära ansiktsskydd

Publicerad

I USA uppmanas folk nu att bära ansiktsskydd när de vistas på allmänna platser. Det meddelade president Donald Trump på en presskonferens. Men han var noga med att påpeka att det är en frivillig rekommendation.

– Ni måste inte göra det. Jag tror inte att jag kommer göra det själv, sade han på pressträffen.

Under fredagskvällen kom nya uppmaningar från amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC om att alla amerikaner som vistas på allmänna platser bör bära ansiktsskydd.

– Vi vet nu att många personer med coronavirus inte har några symptom, och därför rekommenderar vi nu att man bär ansiktsskydd i tyg på allmänna platser, där social distansering är svårt att upprätthålla, sade Jerome Adams, hälsoansvarig för USA:s regering på samma presskonferens.

”Jag mår bra”

När president Trump fick frågor om han själv tänkte använda ansiktsskydd meddelade han att han nog inte tänkte göra det.

– Jag mår bra. Jag vill bara inte göra det. Kanske ändrar jag mig, sade presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.