Foto: Skärmdump: USA Today

Amerikan vaknade upp som ”svensk”

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk man vid namn Michael Boatwright har vaknat upp ur medvetslöshet på ett sjukhus i USA – men påstår att han heter Johan Ek och att det enda språk han kan prata är svenska.

Det var i februari som mannen påträffades medvetslös på ett motellrum i Kalifornien, varifrån han togs till sjukhus, där han fortfarande befinner sig.

Med sig på hotellrummet hade han bland annat fem tennisracketar, två mobiltelefoner och fyra ID-kort.

Det var till en början oklart hur det kunde komma sig att mannen pratar svenska och det spekulerades om mannen hade svenska syskon eller hade befunnit sig i Sverige tidigare.

Enligt USA Today hade mannen bland annat nämnt pilkning, isvaksfiskning, till tolken som fått vara med när mannen intervjuats (eftersom han bara förstår svenska).

Mysteriet löst

Men nu tycks mysteriet vara delvis löst. Under 80- och 90-talet så bodde mannen längre perioder i Sverige och lärde sig då att prata svenska, skriver Aftonbladet.

Bekanta från Sverige har hört av sig till tidningen och berättat att de träffat honom på flera tornerspel i Sverige under perioder då han bodde här och att mannen – Michael Boatwright – pratade rätt bra svenska då.

Mannen ska ha flyttat till Sverige 1981 för första gången för att återvända ett par år senare.

Känner inte igen Michael

Men mannen själv tycks inte hittills känna igen sig i beskrivningen.

– Den där Michael, det var inte jag. Jag är fortfarande Johan, sade Michael Boatwright till USA Today.

Sjukhuset har utfärdat diagnosen ”övergående global minnesförlust” och man tror att något slags psykiskt eller fysiskt drama är orsaken.

– När jag tittar på fotona ser jag min ex-fru och min son, säger Boatwright om familjefoton. Men jag känner inte igen dem. Jag känner dem inte. Det gör mig ibland ledsen och ibland förbannad på hela situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer