USA:s sändebud Victoria Nuland Foto: TT

Amerikansk tabbe – sa ”fuck EU”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska UD har drabbats av en pinsam läcka. I ett avlyssnat telefonsamtal talar USA:s sändebud till Ukraina om oppositionens maktövertagande och hörs säga ”fuck the EU”.

Victoria Nuland återvände till Ukraina i dag för överläggningar med såväl den hårt kritiserade presidenten Viktor Janukovytj som med oppositionsföreträdare. Hennes besök överskuggas dock av ett avlyssnat och öppenhjärtigt telefonsamtal som laddats upp anonymt på videosajten Youtube.

”Du vet: Fuck the EU”

Där hörs hon diskutera med USA:s Ukrainaambassadör Geoffrey Pyatt hur en ny regering i landet skulle kunna se ut. De använder smeknamn för partiledarna Vladimir Klytjko (Klitsch) och Arsenij Jatsenjuk (Yats), som är två av de främsta ansikten i upproret mot regeringen som blossade upp efter att presidenten vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU i november.

– Jag tror att Yats är killen som har den ekonomiska erfarenheten, och regeringserfarenhet, säger Nuland.

– Så jag tror inte att Klitsch borde sitta i regeringen.

De båda talar om att engagera FN, och Nuland säger sig inte ha mycket till övers för EU:s roll i att lösa dödläget i det delade Ukraina.

– Det vore jättebra att sätta den här grejen och att ha FN som hjälp. Du vet: Fuck the EU, hörs Nuland säga i inspelningen.

USA tror att Ryssland ligger bakom läckan

Samtalet ägde förmodligen rum för ungefär tio dagar sen, efter att president Janukovytj erbjöd Jatsenjuk och Klytjko att bilda regering. De tackade senare nej.

Rysslands officiella linje är att demonstranterna i Ukraina är våldsverkare med stöd av väst. Amerikanska företrädare tror att Ryssland ligger bakom avlyssningen och läckan. Varken Vita huset eller amerikanska UD säger sig vilja kommentera detaljer i samtalet, men dementerar inte att det har ägt rum.

Nuland ska nu ha bett sina kollegor i EU om ursäkt, skriver Reuters.

Merkel reagerar

Tyskland finner Nulands kommentarer ”totalt oacceptabla”, säger den tyska förbundskanslern Angela Merkels talesperson till Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.