Foto: Manuel Balce Ceneta AP/TT

Amerikanska centralbanken höjer räntan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stigande inflation höjer den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, styrräntan med 75 punkter. Styrräntan lyfter därmed till 3,00-3,25 procent.

Amerikanska centralbanken höjer styrräntan med 0.75 procentenheter, vilket lyfter den till högsta nivån sedan före finanskrisen 2008. Det är tredje gången i rad som Fed meddelar en räntehöjning i den storleksordningen.

-Jag och mina kollegor är fast beslutna att få tillbaka inflationen till vårt tvåprocentsmål. Vi har både verktygen som vi behöver och beslutsamheten som krävs för att återställa prisstabiliteten för amerikanska familjers och företags skull, säger centralbankschefen Jerome Powells, på en presskonferens

Efter beskedet föll Dow Jones industriindex med 0.8 procent och Nasdaq tappade 0.9 procent för att sedan vända uppåt efter centralbankens presskonferens.

Dollarn stärks mot kronan och euron. En dollar kostar nu 11,08 kronor, vilket är den högsta nivån någonsin.

På tisdagen meddelade även den svenska Riksbanken att styrräntan höjs. Riksbanken beslutade att höja med 1 procentenhet till 1,75 procent, vilket är den största höjningen sedan inflationsmålet infördes i mitten av 1990-talet.

Väntat besked

Den amerikanska centralbanken går inte lika långt i sin räntehöjning utan beskedet bedöms som väntat, något som redan gjort avtryck på marknaden.

I slutet av augusti höll den amerikanska centralbankschefen, Jerome Powell, ett tal där han varnade för de åtstramningar som står inför dörren. Han beskrev det som ett pris man måste betala för att få ned inflationen.

Fed publicerade också en ”dot plot”, något som kan jämföras med Riksbankens räntebana. I den framgår att bankens huvudscenario är att styrräntan kommer att ha höjts till 4,4 procent vid slutet av året.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.