Rörelsemönster i och kring USA:s största militära anläggning i Afghanistan, Agram airfield. Foto: Strava.

Hemliga militärbaser i mellanöstern kartläggs av träningsapp

Uppdaterad
Publicerad

En träningsapp visar militärbaser i mellanöstern genom användarnas platsinformation i mobilen.

Detta väcker nu frågor om personalens säkerhet om man med hjälp av appen skulle kunna identifiera specifika individer och deras rörelsemönster.

Träningsappen Strava publicerade sin globala ”värmekarta” i november, men det var först i helgen som den australiska studenten Nathan Ruser gjorde en märklig upptäckt när han såg den på en kartografi-blogg.

I kartan, som visar de sträckor som användare loggar när de springer eller cyklar, syns utländska militära baser i till exempel Syrien och Afghanistan.

Nathan Ruser skriver på Twitter att uppgifterna kan vara farliga och att han inte borde kunna fastställa dagliga rutiner på ett så här stort avstånd.

– Jag tittade på kartan och tänkte ”detta borde inte vara här – detta är inte bra”, säger han till BBC.

Visar både position och aktivitet

Militära basers positioner är i regel kända, bland annat genom satellittjänster så som Google Earth. Det som fått uppmärksamhet gällande Stravas värmekarta är snarare att den visar aktivitet och mer frekvent patrullerade sträckor – vilket tydliggörs genom mer intensivt ljus.

Eftersom appen är mycket mer populär i väst än i resten av världen sticker utländska militär baser ut på kartan över mellanöstern.

Säkerhetsanalytikern Tobias Schneider skriver på Twitter att man genom Strava skulle kunna identifiera specifika individer och deras rörelsemönster.

Den amerikanska militären undersöker värmekartan och vilka konsekvenser som kan uppstå, skriver Washington Post.

Även ryska baser syns i värmekartan. I appen kan man välja att stänga av platsinformation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.