Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En revansch för krypto? Alexander Norén om vad SEC-beskedet betyder för krypto och för svenska sparare. Foto: Storyblocks

Amerikanska SEC godkänner fondhandel med bitcoin

Uppdaterad
Publicerad

För första gången tillåts börshandlande fonder kopplade till kryptovalutan bitcoin i USA.

Handeln väntas starta redan dagen efter beskedet kom från den amerikanska finansinspektionen (SEC).

Den amerikanska finansinspektionen beslutade under onsdagen att tillåta de första börshandlande fonderna (ETF) som är kopplade till bitcoin, rapporterar Reuters.

Det är elva fonder som fått sina ansökningar godkända. Handeln kan starta redan under torsdagen där det väntas bli hård konkurrens om marknadsandelar.

Redan på tisdagseftermiddagen skrev finansinspektionen på plattformen X att handeln godkänns. Men ordförande Gary Gensler skrev strax därefter på sitt egna konto på X att finansinspektionens konto blivit hackat och informationen inte stämmer.

Förändrar spelreglerna

Att ETF nu godkänns förändrar spelreglerna för hur handeln framåt kommer se ut. Investerare kommer kunna ta del av världens största kryptovaluta utan att direkt behöva äga själva valutan.

Valutans totala nuvarande marknadsvärde är cirka 900 miljarder dollar, rapporterar CNN. Värdet per bitcoin har förändrats stort under valutans 15-åriga historia – i november 2021 nådde det rekordnivåer på nästan 69 000 dollar, medan det dök ner till under 17 000 dollar under 2022.

Finansinspektionens godkännande kan ses som ett uppsving för valutan, som kantats av flera skandaler. När värdet störtdök under 2022 trodde många att valutan inte skulle urholkas på samma sätt som klassiska valutor gjorde till följd av inflationen.

SEC är fortsatt försiktiga

Trots godkännandet av handeln är finansinspektionen fortsatt försiktiga, säger Gary Gensler i ett uttalande. Han menar att finansinspektionen varken godkänner eller stöttar själva valutan.

”Investerare bör fortsätta vara försiktiga med de otaliga risker som förknippas med bitcoin och produkter vars värde är kopplat till bitcoin”, skriver han.

Finansinspektionen har tidigare varit emot denna typ av börshandlande fonder med rädsla för att de lätt kan manipuleras. Gary Gensler, som är politiker för Demokraterna, har varit en av skeptikerna. Men han anslöt sig till SEC:s två republikanska kommissionärer för ett godkännande, medan de två demokratiska kommissionärerna röstade emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.