Foto: Jacquelyn Martin, AP / TT

Nedstängningen av USA:s statsapparat: Trumps förslag nedröstat

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen röstade den amerikanska senaten om två olika förslag för att få ett slut på nedstängningen av statsapparaten. Ett av förslagen hade större stöd bland demokraterna och ett bland republikanerna – men inget av dem röstades igenom.

Nedstängningen är nu inne på sin 34:e dag och är den längsta i landets historia. Dagens omröstning lämnar Washington utan någon uppenbar väg ur det ökade trycket på dem att avsluta nedstängningen.

Den amerikanska senaten röstade på torsdagen emot det republikanska förslaget att avsluta den utdragna nedstängningen av delar av landets statsapparat och bygga Trumps efterlängtade sydöstra mur längst med den Mexikanska gränsen, skriver Reuters.

Daca-förslag fick nej

Även Trumps förslag att finansiera murbygget i utbyte mot ett tre år långt skydd mot så kallade ”drömmare”, personer som kom till USA på olaglig väg som barn och som nu, via migrantprogrammet Daca, kan vistas lagligt i landet två år i taget, röstades ned.

Demokraterna avfärdade skrivningen redan på förhand och det fick inte tillräckligt med röster. Det skulle ha krävt att 60 senatorer av kammarens 100 ledamöter röstade ja. Men röstsiffrorna blev 50 för och 47 emot, skriver nyhetsbyrån Reuters.

800 000 utan lön

Det andra förslaget har redan gått igenom det demokratkontrollerade representanthuset. Det öppnar statsapparaten tillfälligt till den 8 februari vilket skulle ge andrum till de 800 000 statsanställda som nu går utan lön samt tid för gränsförhandlingar – men innehåller inga pengar till en mur.

– För första gången kan vi rösta om att öppna upp statsapparaten utan att behöva fatta något beslut om gränssäkerhet, sade senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer entusiastiskt före omröstningen.

Men inte heller denna skrivning väntades få grönt ljus i kammaren. Röstsiffrorna blev 52 för och 44 emot och demokraternas förslag kammade alltså inte heller hem de 60 röster som krävdes, rapporterar CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.