Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Nato stärks med Sverige som medlem, säger Thom Tillis, en av de amerikanska senatorer som ska sätta press på Ungern att godkänna Sveriges Nato-ansökan. Foto: SVT

Amerikanska senatorer uppmanar till snabbt godkännande av Sveriges Natoansökan

Publicerad

Ungern borde godkänna Sveriges Natoansökan så snart som möjligt – det var budskapet till landets regering från den delegation av amerikanska senatorer som på söndagen besökte Ungerns huvudstad Budapest.

– Det finns ingen anledning att skjuta upp detta, säger senatorn Chris Murphy på en pressträff.

Senatorerna Thom Tillis och Jeanne Shaheen berättar på pressträffen att de kommer att lägga fram resolution när de kommer tillbaka till USA som uppmanar Ungern att snabbt godkänna Sveriges Nato-ansökan.

– Vi är hoppfulla och optimistiska att det kommer att hända den 26 februari när parlamentet öppnar, säger Jeanne Shaheen.

Sverige och Nato

I resolutionen, som nyhetsbyrån AP har tagit del av, påpekar senatorerna att man inte lyckats hålla sitt tidigare löfte om att inte bli sist att godkänna Sveriges medlemskap.

I resolutionen står att Ungern ”inte gått med alla andra Nato-länder i att godkänna Sveriges anslutning till Nato, misslyckats med att uppfylla åtagandet att inte vara sist att godkänna en sådan anslutning och äventyrat den transatlantiska säkerheten vid en viktig tidpunkt för fred och stabilitet i Europa”, rapporterar AP.

Senatorn Thom Tillis anser att det är viktigt att Sveriges Nato-ansökan godkänns – hör honom i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet