Amerikansk militär på plats vid militärbasen i Zagan i västra Polen. Foto: Salim Alsabbagh / SVT

Amerikanska stridsvagnar till Baltikum inom några dagar

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer skicka stridsvagnar till Baltikum inom några dagar. Det berättade generalen för USA:s armé i Europa när SVT ställde frågor om Baltikum i samband med invigningen av den första amerikanska militärbasen i östra Europa sedan kalla krigets fall.

Den amerikanska militärbasen i västra Polen har stor symbolisk betydelse för polackerna. På plats vid invigningen var Polens president Andrzej Duda och befälhavaren för USA:s armé i Europa, generalen Ben Hodges.

De talade båda om vikten av att förstärka Nato. Men den amerikanske generalen betonade att någon form av attack är osannolik.

– Bästa sättet att vara säker på att det aldrig blir en attack – jag tror det är osannolikt – är att visa en stark avskräckande förmåga, sade general Ben Hodges för ett 100-tal journalister från hela världen som samlats på jättelikt övningsfält för stridsvagnar.

USA:s president bekräftar stöd

Den polsk-amerikanska militärbasen i Zagan i västra Polen blir USA:s första permanenta bas i östra Europa efter Sovjets fall. Styrkan blir en kraftig förstärkning av Natos östra flank och signalerar att USA inte glömt sina allierade i Europa.

USA-generalen Ben Hodges säger att president Trump kommer stå fast vid USA:s säkerhetspolitiska åtagande i Europa vid kontakter med Storbritannien och Tyskland.

– Presidenten på nytt bekräftat betydelsen av Nato och USA:s åtagande till Nato, både offentligt och när han talat med premiärminister och förbundskansler.

Skickas till Baltikum inom några dagar

USA kommer redan inom några dagar skicka en bataljon med stridsvagnar från Polen till de baltiska länderna, säger general Hodges när SVT Nyheter frågar om Baltikum.

– En bataljon i den här brigaden kommer skickas till de här tre länderna inom bara några dagar. De kommer att vara där tills stridsgrupper från Storbritannien, Kanada och Tyskland anländer, säger han.

Foto: Salim Alsabbagh / SVT

I Estland skapas en bataljon som leds av Storbritannien, en bataljon i Lettland som leds av Kanada och en bataljon i Litauen som leds av Tyskland. 

3.500 soldater

Basen i västra Polen innebär en förstärkning av Nato med 3.500 soldater, 87 Abrams-stridsvagnar och ett stort antal andra stridsfordon. Totalt omkring 2.700 fordon och annan utrustning som ska certifieras innan den kan användas i strid.

Den amerikanska pansarbrigaden kommer ha sin bas vid fyra polska militärförläggningar nära gränsen mot Tyskland. Där ska de öva med de polska pansarbrigaderna.

Basen blir permanent eftersom pansarbrigaden ska rotera. Var nionde månad kommer en ny styrka.

Ryssland har reagerat kraftigt på att den amerikanska pansarbrigaden kommer att ha sin bas i Polen. Kremls talesperson har tidigare sagt ett den är ett hot mot rysk säkerhet och ryska intressen.

”Nyckeln till trovärdighet”

Enligt den polska militäranalytikern Artur Kacprzyk vid polska institutet för internationella affärer, PISM, i Warszawa är det här en viktig signal till Ryssland.

– USA:s och Natos fortsatta spridning av stridsgrupper är nyckeln till trovärdighet genom avskräckning. De understryker att en aggression mot Natos medlemmar vore liktydigt med en attack mot USA eller andra allierade. Närvaron av de här enheterna signalerar till Ryssland att det inte skulle lyckas med en snabb lokal seger utan att trigga en större och mer kostsam konflikt, säger han till SVT.

Polsk militär uppställd framför stridsvagnar vid basen i Zagan, västra Polen. Foto: Salim Alsabbagh / SVT

Snubbeltråd för Ryssland

Johan Norberg, militär analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, kallar den amerikanska pansarbrigaden en snubbeltråd för Ryssland.

– Den extra pansarbrigaden gör den militära snubbeltråden något tjockare och är en viktig politisk signal. NATO stärker stödet. Den påverkar dock bara det militära schack-brädet i norra Europa i begränsad omfattning. Det skulle kräva ytterligare förband och underhållsresurser för att stärka förmågan till mer uthålliga operationer mot de resurser som Ryssland kan föra fram mot de Baltiska staterna och Polen, säger Norberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.